Subsolurile Judecătoriei, Spitalului „Elena Beldiman” și cel al Primăriei Bârlad au fost inundate după ploaia de azi-noapte!

Urmare a fenomenelor meteo extreme din noaptea de 4 spre 5 august 2021, când pe raza municipiului Bârlad s-au înregistrat precipitații de 104 litri/mp (cea mai semnificativă cantitate măsurată în ultimii 30 de ani), au fost consemnate daune însemnate.

Astfel, zeci de străzi din localitate au fost inundate în totalitate, mai bine de 100 de gospodării inundate, câteva zeci de locuințe afectate și aproape 100 de kilometri de infrastructură de canal blocată în totalitate.

Raportul primei analize în teren a fost prezentat de primarul Dumitru Boroș:

”Încă din seara de 4 august am convocat o ședință operativă pentru a stabili forțele de intervenție. Imediat ce situația a permis-o am și ieșit în teren. Astăzi dimineață, după o nouă ședință de lucru, am dispus o analiză în teren, atât cât s-a putut face, la prima oră. Am constatat că cele mai mari probleme au fost consemnate pe străzile Anastasie Panu, Olaru Cristian, Iorgu Juvara, Ioan Slavici, fundăturile Sahia I și II, Alexandru Vlahuță, Fundătura I, Dragoș Vodă, Mihai Viteazu, Lunei, Grahilor, Islaz, Constantin Costache, Soveja, Metalurgiei, Vasile Milea, Siret, Primăverii, Zimbrului, Alexandru cel Bun, Poradim, Bariera Puiești, Trestiana, Carpați, Vasile Pârvan și multe altele. Știam de punctele vulnerabile ale orașului, dar acum, practic, tot domeniul public a fost afectat într-o măsură mai mare sau mai mică, zeci de subsoluri de bloc inundate, ca și subsolurile Judecătoriei, Spitalului „Elena Beldiman” sau cel al Primăriei Bârlad. În instituția noastră pagubele au fost ceva mai însemnate, întrucât viitura care a venit spre centrul orașului a rupt ușile garajului și a suprins în interior trei autoturisme, pe care le-a avariat iremediabil. De asemenea, a fost inundată arhiva primăriei și centrala termică. Stația de tratare și epurare a apei a fost afectată, orașul este plin de mâl și praf și mai bine de 100 de kilometri de canalizare a fost înfundată. Chiar dacă avem probleme la nivel local cu sistemul de canalizare, chiar și un sistem nou nu ar fi făcut față la cantitățile uriașe de precipitații care au căzut peste Bârlad. Faptul că, recent, am decolmatat albia Pârâului Valea Seacă, ne-a ajutat enorm. Altfel, acum tot Bârladul ar fi fost sub ape. Prin urmare, rugăm cetățenii municipiului să dea dovadă de înțelegere și răbdare, pentru că se acționează cu toate forțele disponibile, pe toată raza localității. Avem personal care a muncit fără întrerupere 36 de ore, din care 8-10 ore de noapte, fără odihnă. Evaluările din teren sunt încă în desfășurare și este posibil ca situația să aibă altă magnitudine după ce le finalizăm. Vom reveni, în scurt timp, cu o situație exactă a efectelor acestor intemperii. Trebuie să mulțumesc personal tuturor forțelor implicate, respectiv ISU, SVSU, CUP, Aquavas, Poliția Municipală și Poliția Locală și celor pe care poate acum i-am omis fără să vreau”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Bătrân transportat la spital cu o plagă înjunghiată

Un bărbat în vârstă de 82 de ani, din localitatea Stuhuleţ, comuna Berezeni, a fost …

77 de polițiști vasluieni au fost avansaţi în gradul profesional următor, de Ziua Poliţiei Române

Cu prilejul sărbătoririi a 201 ani de atestare documentară a Poliției Române, Vineri, 24 martie …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *