ActualitateLocal

Administratorul public al judeţului Vaslui, VALERIU CARAGATA, a fost ales vicepreşedinte al Asociaţiei Administratorilor Publici din România (AAPRO) pentru Regiunea de Nord Est.

valeriu-caragata

Valeriu Caragata, administratorul public al județului Vaslui, in perioada 16-18 decembrie, a participat la cea de-a treia ediție a Forumului Național al Asociației Administratorilor Publici din România. In cadrul întâlnirii, cei peste 100 de participanți au dezbătut teme de interes legate de descentralizarea si autonomia administrației, de eficientizarea actului administrativ, respectiv despre absorbtia de fonduri europene pentru modernizarea comunitatilor. Asociația Administratorilor Publici din România a propus un set de măsuri pentru îmbunătățirea activității în administrație, printre care și obligativitatea prezenței în organigrama UAT-urilor a funcțiilor de city-manager.
Au fost propuse o serie de amendamente pentru îmbunătățirea activității în administrație, in ceea ce priveste rolul si reponsabilitatile managerului public, precum si completarea legislației în sensul că UAT-urile cu o populație minimă prestabilită (cel puțin in orașe și municipii) să aibă obligatoriu în organigramă poziția de city-manager; (pana acum posturile se infiintau doar cu aprobarea consiile locale, respectiv consiliul judetean), in conformitate cu Legea administratiei publice. O alta propunere a fost modificarea numelui de “administrator public” (care poate crea confuzii și contravine cu calitatea acestuia de manager) și înlocuirea lui cu cel de city-manager (pentru orașe), county-manager (pentru consiliile județene) și community-manager (pentru comune); formularea de amendamente legislative și proceduri care să îmbunătățească colaborarea dintre politic și administrativ, precum și absorbția fondurilor europene de către UAT-uri”
Totodată, în noua structura de conducere au fost cooptați city-manageri cu experiență, precum și city-manageri tineri, aflați la început de carieră.
,,Alegerea mea in calitate de vicepresedinte al AAPRO din Romania, in Regiunea de dezvoltare Nord Est, ma onoreaza si ma determina totodata sa depun eforturi pentru a sustine, de a reprezenta judetul Vaslui si regiunea Moldovei in procesul de modernizare economica si atragere de fonduri. Consider ca aceasta stuctura AAPRO, va aduce un plus in ceea ce priveste derularea actului administrativ in Romania, respectiv in comunitatile noastre”
AAPRO este afiliată la International City/ County Management Association (ICMA – organizația mondială cu aproximativ 10.000 de membri din peste 70 de țări, cu care Asociația din România are acum și un protocol de colaborare) și este membru observator al UDITE (Asociația Europeană).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button