ActualitateCulturaLocal

Festivalul Iei de la Huși s-a bucurat de un real succes

Autenticul românesc a fost adus pe scena Festivalului Iei de la Huși, eveniment ajuns la cea de a V-a ediție.

Organizatorii au reușit să adune sute de vasluieni în Piața Tricolorului, care au făcut o bună promovare portului tradițional și dansului popular românesc.

Un număr de 20 de ansambluri de dansatori din județ, acompaniați de orchestrele „Trandafir de la Moldova” Huși și Rapsodia Vasluiului, au oferit momente de virtuozitate și măestrie, aducând dansul popular românesc la rang de înaltă noblețe artistică.

„Asistăm la o reuniune a tuturor ansamblurilor folclorice din județ, unde niște copii minunați duc pe mai departe tradițiile noastre. Le mulțumesc că sunt aici, la Huși, și ne prezintă tot ce are mai autentic și mai frumos poporul român”, a spus Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși.

Festivalul Iei de la Huși a fost organizat de Consiliul Județean Vaslui, Centrul Cultural Județean Vaslui, Primăria și Consiliul Local Huși.

„La fiecare activitate căutăm să antrenăm autoritățile publice locale, fiindcă dorința noastră e să avem o activitate extinsă la nivelul tuturor unităților administrativ teritoriale. Activitatea de astăzi este plină de culoare, este, de asemenea, plină de semnificație. A uni un număr atât de mare de persoane care să poarte costumul popular, care să dea o importanță simbolului acesta, care îl reprezintă costumul popular românesc este o activitate care nu poate fi contestată de nimeni. Ea poate fi sesizată vizual, poate fi percepută ca atare și atunci rămâne în mintea oamenilor pentru multă vreme. Folosim acest eveniment și pentru a întări sentimentul național, sentimentul patriotic și valorile tradiționale”, a precizat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

A fost un adevărat maraton al dansului popular românesc în parcul Rodina din municipiul Huși, cei prezenți aplaudând îndelung festinul artistic oferit de organizatori.

„Evenimentul este considerat o preselecție pentru participarea în cadrul Festivalului „Hora din Străbuni”, din perioada 2-6 august. Pe scena festivalului au fost prezente grupurile ce respectă identitatea zonei noastre folclorice în privința repertoriului și costumului”, a completat Lucian Onciu, directorul Centrului Cultural Vaslui.

Tot cu acest prilej a fost organizat și un Târg al Meșterilor Populari.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button