Monumentul Eroilor din fața LMK Vaslui, modernizat după 25 de ani

Primăria Vaslui a reușit să modernizeze Monumentul Eroilor căzuți în cel de-al doilea război mondial, amplasat în fața Liceului ”Mihail Kogălniceanu” (LMK).

Este practic cea de-a doua rabilitarea a monumentului, construit în anul 1945. Ultima refacere a avut loc în urmă cu 25 de ani.

Primarul Vasile Pavăl promite că zona va avea o altă înfățișare, după ce va fi modernizată întreaga stradă Mihail Kogălniceanu.

”Prin modernizarea monumentului purtăm respectul celor care s-au jertfit pentru libertatea noastră. Cred că autoritățile au obligația de a le moderniza, de a le întreține, pentru că ele fac parte dintr-un patrimoniu al comunității. În fiecare an, aici se depun coroane de flori, se organizează parade militare și am considerat că trebuie să fie un punct de interes acest edificiu. De altfel, strada Mihail Kogălniceanu va intra într-un proces de modernizare, care va începe după înlocuirea conductelor de apă și canal, iar în perspectivă ne gândim, împreună cu arhitecții, să facem din această stradă una pietonală, cel puțin în weeke-end”, a declarat primarul Vasile Pavăl.

Acest monument reflectă contribuția Regimentului nr.25 Racova-Constantin Prezan, din Vaslui, în timpul celui de-al doilea război mondial.

”Un regiment care s-a acoperit de glorie atât pe frontul de Est, cât și pe frontul de Vest din timpul celui de-al doilea război mondial. Încă din startul războiului pe frontul de Est, e vorba despre invadarea Uniunii Sovietice la 22 iulie 1941, Regimentul 25 Racova a fost printre primele regimente care acționau în Armata a 4-a, forțând linia Prutului pentru eliberarea Basarabiei, a nordului Bucovinei și a ținutului Herța, luate prin notele informative ale sovieților în 1940”, a spus istoricul Laurențiu Chiriac, de la Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.

Întreaga investiție a costat 508.000 de lei și constă în placarea cu marmură albă a monumentului, iar platforma a fost placată cu plăci de granit, cu excepția unei alei de acces la monument, ce a fosr, la fel, placată cu marmură albă.

Totodată, a fost amplasată o nouă placă de comemorare a eroilor căzuți în cel de al Doilea Război Mondial.

Jardinierele cu flori existente au fost reabilitate și placate cu granit, iar în jurul monumentului au fost amplasate 10 bănci cu coșurile de gunoi și iluminatul arhitectural aferente.

Dealtfel, întreaga instalație de iluminat a ansamblului a fost modificată, fiind amplasate 14 lămpi de pardoseală asemănătoare cu cele din Centrul Civic, dar și un corp de iluminat, la crucea din vârful monumentului.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Ambulanță scoasă din nămeți de un grup de tineri la Ghergheleu

O ambulanță trimisă la o urgență în localitatea Ghergheleu, comuna Codăești, a rămas blocată în …

Ambulanţă care transportă doi pacienţi la un centru de dializă, blocată pe DC37

O ambulanţă cu doi pacienţi transportaţi pentru dializă a rămas blocată în zăpadă pe DC …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *