ActualitateLocal

Produsele traditionale, promovate printr-un proiect european

targ-5

În perioada 14 septembrie 2015 – 15 ianuarie 2017, Asociatia „Construim Mereu Împreunã” Vaslui a derulat proiectul „Conservarea biodiversitãtii si dezvoltarea economicã”. În urma activitãtilor din cadrul proiectului, au fost certificate produse traditionale precum cascavalul produs în comuna Gãgesti si mierea de albine din Negresti. Proiectul a culminat cu organizarea unui târg de produse traditionale, în Negresti, în cadrul cãruia au fost expuse brânzeturi, produse procesate din carne, fructe, legume dulceturi, gemuri, zacuscã, murãturi etc.
“La eveniment, in centrul atentiei a fost arta culinarã, bine reprezentatã de Casa Rãzesilor de la Pogonesti, datoritã produselor cu care au venit: plãcintele coapte la vatrã, pastrama de oaie, carnati, afumãturi de porc, dulceturi, zacuscã, dar si vin si tuicã. Au mai fost prezente cateva gospodine din Solesti, cu plãcinte si sarmale fierbinti, producãtori locali din Negresti cu dulceturi, gemuri, zacuscã, murãturi, miere de albine, productori din Ciocani cu ciuperci proaspete. Alãturi de bãuturi si produse alimentare traditionale, au fost prezenti producãtori de obiecte handmade: bijuterii, magneti, globuri si brãduti din materiale ecologice, artizani de produse ceramice, dar si mesteri populari din Laza care au adus costume populare specifice mai zoneiî, a mai spus Mihaela Budianu, reprezentantul Asociatiei “Construim Mereu Impreuna”.
Proiectul „Conservarea biodiversitãtii si dezvoltarea economicã’ a fost finantat prin Granturile SEE 2009 – 2014 si a avut o valoare eligibilã de 2.138.331,20 lei, cu o valoare a grantului de 1.917.331,20 lei. Obiectivele specifice au fost evaluarea contributiei ecosistemelor din 15 situri Natura 2000 din judetul Vaslui la dezvoltarea economicã si bunãstarea umanã, precum si cresterea nivelului de informare si constientizare cu 30% a grupurilor interesate din zonele siturilor Natura 2000 din judet. „ Astfel, au fost organizate 30 intalniri pentru a selecta produsele locale care vor fi inregistrate/certificate in Bãlteni, Miclesti, Vulturesti, Stefan cel Mare, Lunca Banului, Drinceni, Hoceni, Zorleni, Murgeni, Fãlciu, Rebricea, Iana, Coroiesti, Ciocani, Fastaci, Draxeni, Bunesti – Averesti, Tutova, Gãgesti. La aceste intalniri de lucru au participat peste 1.500 de persoane.
În urma desfãsurãrii a 15 ateliere de lucru, au fost obtinute 6 certificate pentru produse din judetul Vaslui: Lili Gutu – cascaval produs in comuna Gãgesti, Alexandru Gutu – cascaval produs in comuna Gãgesti, Oana Manoliu cascaval produs in comuna Gãgesti, Benone Romascanu – cascaval produs in comuna Gãgesti, Cristina Tuscu – miere de albine Negresti, Sergiu Manole – cascaval produs in comuna Gãgesti. În perioada septembrie-noiembrie 2016 a avut loc un work-shop, in care s-a realizat instruirea a 40 de persoane privind elaborarea unui plan de afaceri si au fost elaborate trei planuri de afaceri: albinuta veselã – se referã la cresterea albinelor, producerea de miere de albine si de polen in orasul Negresti, cascavalul auriu,se referã la producerea de cascaval dupã o retetã traditionalã in comuna Miclesti, iar patiseria ìPauza de Dulceî,se referã la dezvoltarea capacitãtii de productie in domeniul patiseriei in comuna Bãlteni.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button