ActualitateLocal

Mai puţin de 10% dintre clădiri sunt expertizate tehnic în privinţa rezistenţei la cutremure

Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui a informat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că la nivelul judeţului sunt expertizate tehnic din punct de vedere al riscului la cutremure mai puţin de 10% dintre clădiri.

Inspectorul-şef al instituţiei, Ioan Cătălin Oloeriu, a menţionat că din cauza numărul foarte mic al clădirilor expertizate, reprezentanţii ISU le consideră pe majoritatea cu risc seismic, dar a precizat că mai important în acest context este ca cetăţenii să fie corect informaţi cu privire modul de comportare în caz de cutremur.

‘Din ceea ce ştim noi, majoritatea clădirilor nu au fost expertizate. (…) Dacă s-ar expertiza toate, ar creşte foarte mult numărul locuinţelor cu risc seismic. Din punctul nostru de vedere, noi le luăm în calcul că sunt cu risc seismic majoritatea. (…) Ce putem face noi ca profesionişti de intervenţie în situaţii de urgenţă? Am observat că în urma unor cutremure mai mari produse la noi în ţară, cum ar fi cel din 1977, am avut peste 5.000 de morţi şi numărul aşa de mare de victime a fost cauzat şi de necunoştinţa modului de comportare la cutremur. Modul de comportare al cetăţenilor români a fost total greşit, în sensul că absolut toată lumea a fugit din locuinţe, a încercat să iasă din blocuri şi nu a fost bine. Putem să transmitem cetăţenilor că nu este bine să răspundă instinctului. Instinctul acesta este, să ieşi din bloc atunci când începe să se clatine. Noi trebuie să luptăm cu acest instinct şi cu ajutorul unui proces al raţiunii trebuie să înţelegem că nu-i bine să facem lucrul acesta şi atunci modul de comportare la cutremur este clar şi sigur: te adăposteşti unde te afli până se termină cutremurul’, a subliniat Ioan Cătălin Oloeriu.

Şeful ISU Vaslui a transmis că oamenii trebuie să-şi stabilească din timp locurile cele mai sigure din locuinţe în care este bine să se adăpostească în caz de cutremur şi să stabilească un plan al familiei. Totodată, cetăţenii sunt sfătuiţi să ia măsuri pentru sporirea gradului de siguranţă în locuinţe şi să se asigure că au permanent provizii pentru a putea supravieţui o perioadă de 72 de ore fără niciun ajutor din exterior. El asigurat populaţia că este protejată dacă respectă aceste reguli.

ISU Vaslui organizează în această perioadă o serie de evenimente pentru a marca Ziua Protecţiei Civile. Astfel, în subunităţile ISU s-au derulat zilele porţilor deschise, în mai multe unităţi şcolare au fost organizate exerciţii de evacuare în caz de cutremur, în zone cu aflux ridicat de persoane au fost amplasate puncte de informare preventivă, au fost intensificate campaniile naţionale de informare preventivă, în unităţile de cult au fost derulate acţiuni de informare cu privire la regulile care trebuie respectate, iar membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au fost angrenaţi în distribuirea de materiale suport şi în desfăşurarea unor exerciţii demonstrative.

Ioan Cătălin Oloeriu a lansat cetăţenilor invitaţia ca luni, 4 martie, să participe la un exerciţiu mai special şi începând cu ora 10,00, timp de un minut, să se comporte exact ca în situaţia producerii unui cutremur.

‘Este o provocare pe care ISU o lansează pentru cetăţenii judeţului. Este un exerciţiu simplu de făcut. Să ne comportăm pentru un minut exact ca şi cum s-ar produce un seism major. Nu vrem să creăm întreruperi în activităţi. Nu vrem să facem exerciţii de evacuare, pentru că regula de comportare la cutremur nu este să fugim afară’, a mai spus Oloeriu.

În vederea derulării acestui exerciţiu s-au purtat discuţii cu reprezentanţii unităţilor şcolare, cu reprezentanţii instituţiilor publice administrative şi cu cei ai lăcaşelor de cult.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button