ActualitateLocal

Campanie de prevenire a fenomenului de cyberbullying în rândul copiilor vasluieni

În perioada 1 iulie – 31 august 2023, polițiștii Biroului Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui și reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, derulează activități de informare și educativ-preventive, în vederea creșterii gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate fenomenului de cyberbullying și a infracțiunii de violare a vieții private care se manifestă în rândul elevilor, pe perioada vacanței de vară.

Campania se desfășoară ca urmare a publicării la data de 14.06.2023 în Monitorul Oficial a Legii pentru modificarea și completarea art. 226 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, în vederea încriminării divulgării, difuzării, prezentării sau transmiterii, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane fără consimțământul persoanei înfățișate, de natură să provoace acesteia o suferință psihică sau o știrbire a imaginii sale.

Cyberbullyingul este un subiect complex și poate căpăta forme precum:

Gossip (bârfa), Exclusion (excluderea), Harassment (hărțuire, sâcâială),

Cyber stalking (urmărire online), Trolling (întărâtare), Comments (comentarii),

Dissing (insistență abuzivă), Fake profiles (profiluri false), Trickery (dezvăluire),

Fraping (sabotarea), Happy slapping (înregistrarea video a atacurilor), Sexting (acțiunea de a trimite fotografii nud sau aproape nud pe telefonul altcuiva).

Campania se adresează atât elevilordin județul Vaslui, participanți la evenimentele organizate pe perioada vacanței de vară, cât și cadrelor didactice responsabile cu organizarea acestor evenimente. Activitățile de informare și prevenire se desfășoară în unitățile de cazare în care sunt organizate tabere și excursii, dar și la evenimente cultural – sportive, spectacole sau alte activități organizate în aer liber.

La finalul activităților, fiecare beneficiar va completa un chestionar de feedback, în vederea obținerii unei imagini de ansamblu asupra fenomenului de cyberbullying și asupra modului de înțelegere și conștientizare a consecințelor legale implicate.

În perioada 4 – 10 iulie 2023, polițiștii vasluieni au mers în vizită la Școala Gimnazială “Constantin Parfene” Vaslui, Complexul de Servicii Comunitare Negrești,  Biblioteca Județeană “Nicolae Milescu Spătaru” Vaslui, Școala Gimnazială “Ștefan cel Mare” Vaslui, Tabăra pentru Copii și Tineret organizată în Mălușteni/Cârja “Copilărie și Credință”, în parteneriat cu Asociația “Joy Camps România”, precum și la Centrul “Bucuria” Vaslui, unde au fost derulate 6 activități de prevenire la care au luat parte peste 220 de elevi (din cadrul ciclurilor primare, gimnaziale și liceale), fiind prezente și 15 cadre didactice și voluntari.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button