LocalSănătate

Diabetul face ravagii


Alarmă în județul Vaslui, unde continuă să crească numărul bolnavilor de diabet. La momentul actual, patru din 100 de vasluieni sunt diagnosticați cu această afecțiune, iar numărul bolnavilor crește de la un an la altul.
Astfel, la începutul anului, în evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui se înregistrau 20.362 de pacienți cu această afecțiune, dintre care 2.532 au diabet insulino-dependent.
Din fericire, tratamentele bolnavilor cu diabet sunt asigurate gratuit, prin înscrierea fiecărui pacient în Programul național de diabet, finanțat prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. În cazul bolnavilor de diabet din județul
Vaslui, problema nu este tratamentul în sine, ci numărul mic al medicilor de specialitate.
În ceea ce privește cauzele incidenței mereu în creștere a bolii, specialiștii susțin că anumiți oameni au o predispoziție genetică pentru apariția diabetului, care, combinată cu schimbările rapide și imprevizibile în stilul de viață generator de stres, duc la instalarea bolii.
„Adevărata cauză a diabetului este tocmai tensiunea psihologică de la locul de muncă, din familie și din societate, care la rândul ei duce la apariția și agravarea unei serii de simptome care care adesea apar împreună: obezitate, hiperglicemie și un profil crescut al lipidelor. Sărăcia, ignoranța, lipsa de educație medicală și de informare, conștiința redusă despre importanța păstrării sănătății agravează starea bolnavilor de diabet”, a menționat Mihaela Vlada, directoarea DSP Vaslui.
Cele mai multe cazuri de diabet se întâlnesc în mediul urban.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button