ActualitateLocal

REȚINUT PENTRU ÎNŞELĂCIUNE PRIN METODA ,,ACCIDENTUL”


Un bărbat în vârstă de 30 de ani a fost prins în flagrant de către poliţişti. Acesta a încercat să înşele prin metoda ,,Accidentul” un bărbat în vârstă de 86 de ani, din comuna Iveşti.

Poliţiştii din cadrul Secţie 3 de Poliţie Rurală Bârlad au prins în flagrant un bărbat în vârstă de 30 de ani, din comuna Pogoneşti, în timp ce acesta primea o sacoşă în care presupunea că se află suma de 10.000 lei de la un bărbat în vârstă de 86 de ani.
Flagrantul a fost organizat de către poliţişti în urma sesizării primite în dimineaţa de 12.12.2017 de la bărbatul de 86 de ani, din comuna Iveşti. Acesta a comunicat poliţiştilor faptul că a fost contactat telefonic de către o persoană de sex masculin, care s-a recomandat ca fiind avocatul ginerelui său aflat în Anglia, unde a provocat un accident de circulație. Persoana respectivă a solicitat suma de 10.000 lei, pentru ca procurorul de caz să nu îl aresteze pe ginerele său.
Partea vătămată a dat dovadă de prezenţă de spirit. S-a declarat a fi de acord cu cererea persoanei necunoscute, stabilind ca banii să fie preluaţi de către ,,avocat” de la domiciliul bărbatului de 86 de ani, după care acesta a anunţat organele de poliţie.
În momentul în care partea vătămată înmâna sacoşa în care fusese instruit să pună suma de 10.000 lei bărbatului care s-a prezentat să-i ridice şi care s-a recomandat ca fiind avocat, au intervenit poliţiştii şi l-au prins în flagrant. L-au identificat ca fiind un bărbat în vârstă de 30 de ani, din comuna Pogoneşti. Acesta a fost reţinut pe o perioadă de 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.
Polițiștii urmează să îl prezinte la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, cu propunere de dispunere a unei măsuri preventive.Reamintim astfel modalitatea (cu puține variații) prin care infractorii încearcă să se îmbogățească, pe seama unor persoane care dau curs cu ușurință solicitărilor telefonice de a depune bani în conturile unor persoane necunoscute. Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, uşor de impresionat, care au membri din familie în străinătate şi care deţin bani la domiciliu.
Infractorii utilizează calităţi false (în general rudă cu victimele înșelăciunilor, avocat, procuror) şi solicită telefonic diferite sume. Banii sunt ceruţi sub pretextul că rude apropiate (fiu, fiică, ginere) sunt în spital sau au fost reţinute de organele de poliţie pentru săvârşirea unor accidente de circulație (cu victime decedate sau rănite grav). Banii solicitați reprezintă onorariul avocatului sau trebuie plătiți victimei presupusului accident, pentru a fi evitată întocmirea unui dosar penal şi pedeapsa cu închisoarea.
Oricine poate fi implicat într-un accident de circulație, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident rutier nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale de urgență. De asemenea, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.
Primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi la acele unități pentru confirmare. În niciun caz nu daţi crezare imediat unor “poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.
În cazul în care vă apelează telefonic astfel de persoane, amânați cât puteţi şi verificaţi dacă informaţia comunicată este adevărată sau nu. Solicitaţi interlocutorului cât mai multe detalii cu privire la evenimentul invocat (localitatea de producere a evenimentului, spitalul unde este internată victima, date de contact etc). Dacă nu vă sunt oferite astfel de informații, solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei. Se măresc astfel șansele de a identifica infractorii și de a-i prinde în flagrant.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button