ActualitateLocal

Lectura, promovată de Școala ”Constantin Parfene” în cadrul unui proiect european

Școala Gimnazială „Constantin Parfene” Vaslui continuă colaborarea la nivel european și reușește să implice elevii și cadrele didactice în activități de amploare chiar și în perioada dificilă prin care trecem. Astfel, activitățile proiectului Erasmus+ KA 201 ReadTwinning: Connecting students through shared interests to develop a love for reading  au trecut, cu succes, în online.

Proiectul, coordonat de NGO Forum del Libro Italia, cu  parteneri European University Cyprus, NGO GRYD UK și 3 școli din Cipru, Portugalia și România (2019-2021) abordează nevoia continuă de strategii și instrumente eficiente de promovare a lecturii în rândul elevilor, răspunzând unei nevoi acute a societății actuale.

Se valorifică astfel rezultatele unui proiect anterior, coordonat de European University Cyprus (Living Book, 2016-2019), care a propus o abordare inovativă de augmentare a lecturii, prin utilizarea tehnologiei conectată la conținutul cărților ca resursă pentru a îmbunătăți eficiența lecturii.

Read Twinning completează cu valorificarea intereselor personale ale elevilor și interacțiunilor lor sociale, implicând în activități comune elevi din diferite grupuri, clase, vârste, școli, cu o atenție specială către comuniunea transnațională. Proiectul dezvoltă metodologii și instrumente pentru a identifica interesele elevilor și conecta tinerii cititori cu interese similare.

Chiar și în mediul online, elevii școlii au fost antrenați în activități interesante de promovare a lecturii și dezvoltare a competențelor de literație, precum grupurile mici de lectură în familie (părinți și copii  au citit, discutat aceeași carte și au realizat jurnale de lectură, activitate desfășurată în perioada stării de urgență), învățarea pe bază de proiect cu realizarea unor produse în grup care valorifică multe abilități ale elevilor, dezbaterile din Clubul de lectură de la nivelul școlii.

O activitate inedită și foarte apreciată, cu o largă participare la nivelul școlii a fost Târgul virtual de carte de Crăciun, în care elevii și-au promovat cărțile favorite sub forma unor postere publicate, au identificat colegi cu aceleași interese de lectură, s-au creat grupuri de lectură.

Rezultatele proiectului până în acest moment au fost prezentate într-un larg eveniment de diseminare la care au participat partenerii (cadre didactice, elevi, părinți, membri ai organizațiilor) și personalități din afara parteneriatului (autori de carte, promotori de carte din media online), desfășurat luni, 4 ianuarie 2021, live pe Youtube și Facebook.

Prezentările au constituit un real schimb de bune practici între școli, iar activitățile școlii noastre au fost foarte apreciate. Organizațiile partenere au prezentat rezultatele intelectuale pe care le coordonează: Ghidul metodologic (Forum de Libro), programul de formare al cadrelor didactice pe metodologia ReadTwinning (European University Cyprus), platforma pentru activități (GRYD), site-ul proiectului https://readtwinning.eu/(MLAL). Evenimentul s-a bucurat de un interes deosebit, fiind foarte apreciat în mediul online.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button