ActualitateLocal

Vasluiul găzduiește în aceste zile Serbarea Florilor

Ca în fiecare an de Florar, Piaţa Centrului Civic din Vaslui s-a umplut de zumzet şi culoare, fiindcă s-a dat startul celei de-a opta ediţii a Serbării Florilor.

Evenimentul reuneşte pentru trei zile la Vaslui zeci de producători din ţară şi din Republica Moldova, iar iubitorii de flori pot cumpăra bulbi, arbori şi arbuşti, flori în ghivece sau seminţe dintre cele mai diverse. Totodată, foaierul Casei de Cultură găzduieşte o expoziţie în care reprezentanţii mai multor instituţii publice îşi vor demonstra măiestria în arta aranjamentelor florale.

“Trandafirii urcători sunt întrebaţi, dar la toţi le place trandafirul hocus pocus, un trandafir deosebit, multicolor. Se numeşte hocus pocus pentru că e o floare imprevizibilă, care îşi schimbă culoarea. Pe aceeaşi tulpină avem deja două culori şi e posibil să mai iasă un trandafir de altă culoare. Asta e diferenţa faţă de trandafirii clasici. El trebuie neapărat să fie plantat separat, nu printre ceilalţi trandafiri, fiindcă îşi schimbă proprietăţile în doi, trei ani. Dacă e plantat separat se păstrează aşa cum îl vedeţi”, a spus Larisa Bandalac, producător din Republica Moldova.

Pe lângă muşcate, cactuşi, flori de piatră sau aloe vera, anul acesta Constantin Leichiţă, producător din comuna vasluiană Poieneşti, a venit la târg cu rozmarin, busuioc italian sau mentă cu aromă de ciocolată, un soi special, care dă deserturilor o aromă aparte şi stârneşte curiozitatea cumpărătorilor.

“Anul acesta avem pentru prima dată mentă cu aromă de ciocolată, folosită la tot felul de limonade, dulciuri, ceaiuri. Merge la ghiveci cu agăţătoare, merge şi în pământ, este o plantă nemaipomenită. Mai este şi mentă cu aromă de lămâie, dar anul acesta nu am reuşit să procur, poate la anul. Datorită faptului că îmi plac plantele un pic mai ciudate, în sensul că sunt mai rare, am găsit soiurile acestea şi am început să mă ocup de plantarea lor”, a spus Constantin Leichiţă.

34 de producători în domeniul horticol și 6 instituții publice din țară și R. Moldova participă la ediția din acest an, manifestarea expozițională reprezintând o oportunitate pentru producători în vederea promovării și comercializării produselor și serviciilor.

„Este un eveniment pe care Primăria municipiului Vaslui l-a adus la un nivel de excelență și îi felicităm pentru asta, atât pe domnul Lucian Braniște, viceprimarul Vasluiului, cât și pe domnul primar Vasile Pavăl. Este foarte frumos, o manifestare de la care toată lumea are de câștigat, atât producătorii, cât și vasluienii care doresc să achiziționeze flori și material dendrologic. Sper ca de la an la an să ridicăm ștacheta acestei manifestări”, a spus Ciprian-Ionuț Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.

„Este o ediție reușită, cu expozanți de calitate. An de an aducem în fața vasluienilor adevărați creatori de peisagistică. Este o imagine care încântă ochiul, iar vasluienii și nu numai se vor bucura de trei zile pline de culoare și frumusețe”, a completat viceprimarul Lucian Braniște.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button