ActualitateLocal

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” printre puținele instituții care participă la Noaptea Muzeelor

S𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆, 𝟏𝟖 𝐦𝐚𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟒, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, alături de Consiliul Județean Vaslui, Primăria Municipiului Vaslui și Asociația „Museum Vasluiensis” Vaslui, vă invită la muzeu.

Activitățile se vor desfășura pe esplanada din fața muzeului și în interiorul instituției, 𝐢̂𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐨𝐫𝐚𝐫 𝟏𝟕:𝟎𝟎-𝟐𝟒:𝟎𝟎.

Așa cum v-am obișnuit, programul este unul complex, divers și potrivit tuturor categoriilor de vârstă: vizitarea expoziției de bază și a expozițiilor temporare indoor și outdoor, spectacol de lumini, jocuri, ateliere, tombole și premii.

O primă expoziție temporară documentară, intitulată „𝐀𝐫𝐡𝐢𝐭𝐞𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐈𝐧𝐝𝐞𝐩𝐞𝐧𝐝𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐢̂𝐧 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥𝐚̆”, este oferită publicului de către Institutul Polonez București și găzduită în Sala Multimedia a muzeului vasluian.

Expoziția temporară outdoor „𝐕𝐚𝐬𝐥𝐮𝐢𝐞𝐧𝐢 𝐮𝐢𝐭𝐚𝐭̦𝐢 – 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢 𝐜𝐞𝐥𝐞𝐛𝐫𝐢!” supune atenției publicului 20 de personalități culturale vasluiene care și-au închinat viața culturii și științei românești, dar peste numele cărora s-a așezat negura timpului.

Concursurile „𝐃𝐞𝐭𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜!”, „𝐂𝐨𝐩𝐚𝐜𝐮𝐥 𝐃𝐨𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐨𝐫” și „𝐀𝐥𝐞𝐠𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐭𝐚̆𝐮!” vor completa programul.

Ajuns la a IV-a ediție, concursul „Detectiv peste timpul istoric” presupune identificarea de către vizitatori a unui obiect din expoziția de bază, amplasat la o altă secție decât cea de care aparține. Câștigătorul va fi premiat prin tragere la sorți.

Al doilea concurs este o premieră. Acesta constă în scrierea unor dorințe pe o inimioară de hârtie aflată în „copacul dorințelor” și completarea pe verso a datelor personale. După completare, inimioara va fi introdusă într-o urnă. Pentru desemnarea câștigătorului se va folosi programul Random.

„Alege exponatul tău!” reunește 12 obiecte de patrimoniu dintr-o arie largă de domenii culturale, selectate de colectivul muzeului și integrate, în cursul anului 2023, în proiectul cultural multianual „Exponatul lunii la Muzeul Județean Vaslui”. Acestea vor fi distribuite în expoziția de bază și vor avea etichete speciale. Vizitatorii vor putea vota bunul cultural cel mai interesant. Va fi organizată o tombolă, iar câștigătorul se va stabili prin tragere la sorți.

Sunteși provocați să luați parte la unul dintre cele 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 organizate, în funcție de pasiunile pe care le aveți: Atelier de modelarea lutului după secretul meșterilor din preistorie, Atelier de pictură pe suport de lemn și mucava, Atelier de pictură pe față (face painting), Atelier de țesut „Țesutul meșteșug tradițional îmbrățișat de generația contemporană”.

De asemenea, pe esplanada muzeului se va desfășura spectacolul muzical „𝐀 𝐧𝐞𝐰 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 – 𝐚 𝐧𝐞𝐰 𝐬𝐡𝐨𝐰!” cu recitaluri de muzică instrumentală pentru pian, clarinet, trompetă, precum și acorduri de muzică folk, pop și rock pentru toate vârstele. Vor urca pe scenă: fanfara „Rotaria Junior”, trupa „Vânt de vară”, micii artiști ai Asociației „Duo Art Studio”, clasa de canto de la Palatul Copiilor Vaslui, clasa cu program integrat de Muzică Instrumentală și Arte Vizuale de la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Vaslui, Tudor Poiană, elev la Liceul de Artă „Victor Brauner”, Piatra Neamț, Rareș Ionel Trufia, anul II, Universitatea Națională de Muzică București.

Vasluienii sunt invitați să asiste și la 𝐂𝐚𝐟𝐞𝐧𝐞𝐚𝐮𝐚 𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚𝐥𝐚̆ – un mixaj de muzică experimentală.

𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐚 „𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦 𝐕𝐚𝐬𝐥𝐮𝐢𝐞𝐧𝐬𝐢𝐬” 𝐕𝐚𝐬𝐥𝐮𝐢

În cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, Asociația „Museum Vasluiensis” Vaslui va lansa proiectul „Prin ochii noii generații”, finanțat de Primăria Municipiului Vaslui, prin contractul de finanțare nerambursabilă nr. 70821/25.04.2024, domeniul Cultură.

Proiectul cultural cuprinde: realizarea unei expoziții interactive de instalații digitale cu proiecții video animate extinse în mediul ambient, efecte vizuale și audio marcate de tehnologia videomapping; proiecții arhitecturale – iluminarea fațadei clădirii Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button