ActualitateLocal

World Vision: 30% dintre familiile din satele vasluiene au renunțat anul trecut la vizita la medic

World Vision România va crea un Centru Comunitar de Asistență Socio-Medicală în comuna Poienești printr-un proiect în valoare de 4,8 milioane lei.

  • 60% dintre gospodăriile din satele ieșene și vasluiene, unde banii nu ajung nici pentru strictul necesar, nu au cumpărat medicamentele necesare anul trecut și în jumătate dintre cazuri aceste familii au renunțat la vizita la medic
  • 70% dintre copiii cu vârste între 5 -12 ani și 75% dintre tinerii de 12-18 ani NU au efectuat analize medicale în ultimele 12 luni.

Peste un sfert dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani nu cunosc nicio modalitate de prevenire a sarcinilor nedorite și a infecțiilor cu transmitere sexuală.

În mediul rural funcționează 40% dintre cabinetele de medicină de familie existente la nivel național (4600 de cabinete), 60 de spitale și unități sanitare asimilate acestora precum și 33% din farmacii (INS, 2019c). Principalele probleme ce apar atunci când copiii se îmbolnăvesc țin de faptul că cele mai multe dintre serviciile medicale specializate sunt furnizate exclusiv în spitale și policlinici ce funcționează în orașe, ceea ce implică deplasarea pe distanțe, în unele cazuri, apreciabile. Astfel, aproape trei sferturi dintre familii spun că lipsa serviciilor specializate (pediatrie, laborator, radiografie, ecografie) în localitate reprezintă o problemă majoră, conform raportului de Bunăstare a copiilor din mediul rural.

Fundația World Vision România alături de Primăria Comunei Poienești, Școala Gimnazială nr. 1 Poienești și Asociația Centrul de Analiză și Inovare Economico-Socială demarează proiectul „ROUTE Poienești- Revitalizarea relațiilor comunitare din Poienești prin furnizarea de servicii integrate” care își propun să reducă numărul de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comună prin servicii integrate sociale, medicale, educaționale.

Prin acest proiect, încercăm să documentăm și să validăm un model de intervenție care să poată fi replicat și în alte comunități, care să se transforme într-un model de bună practică în ceea ce privește dezvoltarea comunităților vulnerabile. Proiectul este unul complex care încearcă să acopere o serie de activități pentru mai multe grupuri vulnerabile. Când vine vorba de vulnerabilitate, nu poți obține o transformare dacă nu ai în vedere toate cauzele sărăciei, vulnerabilității. World Vision implementează proiecte de dezvoltare comunitară de 12 ani în 13 comunități din județul Vaslui, iar experiența și relația de încredere cu partenerii din comunitate asigură succesul proiectului.”, declară Remus Ifrim, managerul proiectului ROUTE.

Proiectul are trei mari direcții de servicii pe care le va oferi celor 285 de copii și adulți aflați în risc de sărăcie. Prima direcție este de a furniza servicii sociale și medicale persoanelor aflate în dificultate. De la consultații medicale și investigații de specialitate până la consiliere, sprijin și servicii sociale de bază, toate acestea fiind oferite în cadrul Centrului Comunitar de Asistență Integrată de către asistenți sociali și medicali.

A doua direcție de activități este adresată elevilor marginalizați din ciclu primar și gimnazial. Celor 140 de elevi li se va oferi asistență educațională printr-un program complex de consiliere educațională care va cuprinde oferirea de mese calde, consiliere psihologică, activități de educație non-formală, școală de vară, excursii.

A treia direcție de activități este focusată pe adulți și pe dezvoltarea abilităților lor parentale, abilități profesionale și antreprenoriale. Adulții vor beneficiar de un program de educație parentală care îi va ajuta să își dezvolte abilitățile parentale și să realizeze importanța educației în viața copiilor lor, vor participa la sesiuni de consiliere motivațională și de orientare profesională, vor participa la ateliere pentru dezvoltarea abilităților necesare pentru a se integra în comunitate și la cursuri de calificare și specializare pentru a-și găsi un loc de muncă.

Prin componenta antreprenorială a proiectului adulții se vor informa cu privire la posibilitatea accesării unei micro-finanțări și vor participa la vizite de bune practici susținute de alți antreprenori. Vor fi susținute 3 planuri de afaceri din domeniul dezvoltării economice rurale prin mentorat, subvenții și monitorizare.

Pe toată durata proiectului de 30 de luni (aprilie 2021 – oct 2023), vor fi organizate mai multe campanii de informare atât în comunitate, cât și pentru beneficiarii direcți. Campaniile vor viza conștientizarea cu privire la importanța educației, conștientizarea în vederea promovării egalității de șanse și campanii de prevenire și educație pentru sănătate (igienă, nutriție, îngrijire, prevenirea bolilor).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button