ActualitateLocal

Urmaşi ai episcopului martir Grigorie Leu au vizitat Episcopia Huşilor

Urmaşi ai episcopului martir Grigorie Leu au făcut, miercuri, o vizită la Episcopia Huşilor, unde au avut o întâlnire cu părintele Ignatie.

Potrivit reprezentanţilor Episcopiei, nepoata fostul episcop al Huşilor, Viorica Popa, însoţită de familia sa, a evocat modul cum întâlnirile cu ierarhul martir şi-au pus amprenta pe anii copilăriei sale şi cum personalitatea acestuia a rămas de referinţă în familie şi între cunoscuţi.

“Părintele Episcop Ignatie le-a descris demersurile întreprinse pentru punerea în valoare a personalităţii acestui episcop mărturisitor, precum şi pentru a readuce în memoria generaţiilor actuale jertfa mărturisitoare a ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în timpul regimului comunist, pe nedrept minimalizată în anumite cercuri ale opiniei publice. De asemenea, Preasfinţia Sa a amintit de acţiunea de deshumare a rămăşiţelor pământeşti ale Episcopului Grigorie Leu, pentru investigarea modului în care a trecut la cele veşnice, existând suspiciunea rezonabilă a otrăvirii sale de către reprezentanţii regimului comunist. (…) De altfel, doamna Viorica Popa a confirmat faptul că, încă din momentul trecerii la cele veşnice a ierarhului, membrii familiei au avut certitudinea că acesta a murit în urma otrăvirii”, au menţionat reprezentanţii Episcopiei Huşilor, într-un comunicat.

Cu prilejul acestei vizite, episcopul Ignatie le-a arătat rudelor ierarhului martir cârja episcopului Grigorie Leu, Sfânta Evanghelie şi crucea de pe piept, recuperate în urma deshumării, restaurate graţie unui cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

În luna septembrie a anului 2018, la iniţiativa episcopului Ignatie, a fost demarată, la sediul Episcopiei Huşilor, acţiunea de deshumare a rămăşiţelor pământeşti ale fostului episcop Grigorie Leu, prelevându-se probele necesare efectuării unei expertize medico-legale toxicologice. Raportul de expertiză medico-legală nr. 6932/c/24.02.2019, întocmit de Institutul de Medicină Legală Iaşi, a concluzionat că moartea episcopului Grigorie Leu a fost cauzată de o “intoxicaţie cu o substanţă ce conţine ioni de cupru”, “care nu puteau ajunge în organism decât prin ingestie”. În data de 28 iulie 2021, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Parchetelor Militare, a emis o ordonanţă care a confirmat otrăvirea episcopului Grigorie Leu de către reprezentanţii regimului comunist.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button