ActualitateLocal

Spitalul Județean Vaslui, centru de excelență pentru instruirea personalului medical


Spitalul Județean de Urgență(SJU) Vaslui derulează în perioada 2017 – 2020 proiectul”Spitalul Județean de Urgență – Centru de excelență pentru instruirea personalului medical implicat în implementarea programelor prioritare de sănătate în context transnațional inovativ”, care va duce la creșterea capacității tehnice a personalului medical implicat în implementarea programelor prioritare de sănătate la nivel național și local.
Proiectul este co- finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014 – 20120 și de Consiliul Județean(CJ) Vaslui.
Perfecționarea personalului medical contribuie atât la creșterea calității serviciilor medicale la standarde europene, cu impact pozitiv asupra pacienților, cât mai ales la schimbarea unui întreg proces organizațional al unității medicale, prin folosirea ulterioară a rezultatelor proiectului, cu efecte benefice pe termen lung.
“Considerăm că acest spital nu se poate dezvolta doar prin realizarea unei infrastructuri, prin achiziționarea de echipamente de înaltă performanță , dacă nu investim și în perfecționarea permanentă a personalului medical, medici și asistenți medicali în cadrul acestui proiect, de exemplu. Întotdeauna ne-am bazat pe sprijinul CJ și de aceea l-am invitat și președintele CJ, Dumitru Buzatu pentru a fi alături la lansarea acestui proiect”, a spus Ana Rinder, managerul SJU Vaslui.
În cadrul proiectului se vor desfășura programe de formare profesională , schimburi de experiență/schimburi de bune practici , inclusiv în cotextul acțiunilor de cooperare transnaționale asigurate cu sprijinul uni partener din Italia.
“Proiectul se desfășoară pe trei ani și principalul obiectiv al proiectului este îmbunătățirea nivelului de competențe a personalului medical. Grupu țintă este format din 870 de persoane asistenți medicali și medici din care 780 sunt din regiunile mai puțin dezvoltate și 10% din totalul grupului țintă adică 90 de persoane vor fi dintr-o regiune dezvoltată, regiunea București-Ilfov. În perioada de depunere a proiectului noi am fost obligați să încheiem din regiunile de dezvoltare acorduri de colaborare cu spitale din Sighetu Marmației , Slatina, Pitești, Târgu Jiu, Sfântu Gheorghe și spitalul Obregia din regiunea București – Ilfov. Pe parcursul celor trei ani vom avea 122 de programe de formare profesională adică vor fi 122 de grupe a câte 15 cursanți care își vor îmbunătăți cunoștințele profesionale, 14 grupe în primul an și câte 54 de grupe în anul doi și trei. Avem ca partener în proiect un consorțiu din Italia unde un anumit număr de medici și asistenți medicali se vor deplsa la un spital din Italia pentru un schimb de experiență. Tot în cadrul proiectului avem obligația să propunem pentru codul ocupațiilor din România un nou model de standard ocupațional care să aibă legătură și cu sistemul sanitar. Valoarea totală a proiectului este de 10.942.376,54 de lei din care 98,33% este sumă nerambursabilă iar confinanțarea de 2% va fi asigurată cu sprijinul CJ pe care noi l-am avut partener în foarte multe proiecte, nu numai în cadrul acestui proiect. Tot în cadrul proiectului ,ne-am asumat răspunderea să înființăm o sala mlti-media care va fi dotă cu mobilier nou iar dulapurile vor fi gazdele unei biblioteci de specialitate. Deasemeni tot în cadrul acestui proiect am achiziționat un ecograf, două manechine de simulare care vor fi foarte utile în pregătirea personalului medical, opt rucsaci de prim ajutor două defibrilatoare, video proiector, tablă inteligentă, 40 de laptopuri și imprimante, două multifuncționale performante deci tot ce presupune dotarea unei săli ultra moderne multi-media. Noi considerăm ca a fost un proiect generos cu ajutorul căruia pe lângă pregătirea personalului care este foarte utilă am reușit să achiziționăm și pentru spital atât aparatură cât și alte elemente care să ajute la dezvoltarea profesională a personalului”, a declarat Daniela Clătinici , managerul de proiect.
“Cred că un asemenea proiect este foarte bun pentru că noi facem de câțiva ani de zile niște eforturi foarte mari să modernizăm tot cea ce înseamnă SJU. Încercăm să atragem personal pregătit , calificat să îl stabilizăm aici să facem pași astfel încât fiecare colțișor din spital să servească scopului pentru care este destinată această instituție . De aceea un asemenea proiect nu poate să fie decât binevenit și așa cum am mai discutat în mai multe rânduri trebuie să mai facem niște eforturi modernizând spitalul, aducând oameni din ce în ce mai bine pregătiți,tineri care evident au o viziune schimbată față de acea generație care trebuie să se pensioneze,trebuie să facem tot felul de eforturi chiar și cei mai în vârstă să ajungem la zi în ceea ce privește practicile medicale, în ceea ce privește atitudinea , comportamentul , profesionalismul ,calitatea și calificarea celor care lucrează aici. Eu intuesc că o să fie o mare problemă în regiunile noastre cu spitalele de urgență . În momentul în care spitalele regionale vor începe să acționeze , evident o să trebuiască ca dintr-o dată să acumuleze un număr mare de profesioniști și nu cred că există o modalitate de a fabrica profesioniști pe loc și să îi trimitem în spitalul respectiv și îi vor culege din toate spitalele din zonă.Un număr mare de cadre vor încerca să evadeze către zona aceea , considerându-se că este o calificare mai înaltă, aparatură de o tehnicitate de vârf și tot așa mai departe și de aceea noi avem un răgaz relativ scurt în care trebuie să încercă să le o luăm noi , lor, înainte, să modernizăm spitalele , să plătim foarte bine personalul, să dotăm numai cu aparatură de vârf ceea ce dotăm chiar în condițiile astea în care nu sunt bani așa chiar câți am vrea noi și în același timp să încercăm să găsim și niște parteneriate cu spitale prestigioase, cu personalități, cu medici , cu universități astfel încât noi să prestăm servicii de o calitate asemănătoare cu aceea care se prestează în spitalele care au deja un renume”, a declarat Dumitru Buzatu.
Pentru accesarea acestor proiecte au fost evaluate 88 de spitale din țară din care numai 37 s-au calificat și au aplicat pentru proiecte iar SJU Vaslui a obținut 96 de puncte din 100 clasându-se pe locul opt din cele 37 de spitale, în condițiile în care pe primele două locuri au fost două spitale din Timișoara și pe următoarele cinci locuri au fost spitale din București.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button