ActualitateLocal

Ședința Colegiului Prefectural Vaslui


Subprefectul Judeţului Vaslui, Mircea GOLOGAN, a condus joi, 29 iunie 2017, ședinţa ordinară a Colegiului Prefectural, care s-a desfășurat ȋn Sala Mare a Consiliului Județean.
Principalele subiecte incluse pe ordinea de zi au fost cooperarea interinstituţională, în vederea combaterii muncii nedeclarate și aspecte constatate la controalele efectuate în timpul comercializării semințelor, în piețe, oboare și magazinele specializate din județul Vaslui.
În prima parte a ședinţei, inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, Alin Mocanu, a prezentat rezultatele acțiunilor intreprinse în vederea identificării și combaterii muncii nedeclarate. Potrivit datelor de la ITM, în anul 2016 inspectorii de muncă au controlat 844 de unități, fiind efectuate 928 controale, în domeniul relațiilor de muncă, la care desfășurau activitate 34.759 salariați, din care 16.265 femei și 35 de tineri.
Din totalul de 928 controale, 901 au fost controale efectuate pentru identificarea persoanelor fără forme legale de angajare, reprezentând 97% din totalul controalelor efectuate.
”În urma acestor controale, pe parcursul anului 2016 au fost identificate 150 persoane, din care 31 femei și 4 tineri care desfășurau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă la un număr de 81 de angajatori. Angajatorii care foloseau munca nedeclarată au fost sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 10.000 – 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, valoarea totală fiind de 1.260.000 de lei”, a declarat Alin Mocanu, inspectorul șef adjunct al ITM Vaslui.
În ceea ce privește controalele efectuate în timpul comercializării semințelor în piețe, oboare și magazine specializate din județul Vaslui, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS), Mihaela Lespezianu, a declarat că suprafața arabilă a județului Vaslui este de aproximativ 402.000 ha, care în mare parte este cultivată cu sămânță certificată. Acest lucru este îmbucurător, deoarece operatorii economici conștientizează faptul că acesta este unul din factorii primari ce influențează creșterea economică.
În urma controalelor efectuate, au fost blocate următoarele cantități de semințe și material săditor:lucernă albastră – 65 kg; plicuri cu semințe de legume din diferite specii- 98 buc.; material de înmulțire și plantare fructifer – 312 buc.
Aceste cantităţi de seminţe şi material săditor nu erau ambalate şi sigilate conform cerinţelor legale şi nu prezentau documnete de provenienţă.
”Nu am constatat abateri care să implice acordarea de amenzi contravenționale sau reținerea autorizațiilor de comercializare. Pentru neregulile constatate au fost date avertismente conform OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, întrucât comercianții erau la prima abatere. Aceste cantități de semințe și material de plantare fructifer comercializat ilegal, a scăzut semnificativ de la an la an tocmai datorită acestor controale efectuate în echipă cu reprezentanți ai celorlalte instituții specificate”, a declarat Mihaela Lespezianu, inspectorul șef al ITCSMS Vaslui.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button