ActualitateLocal

Bovine, diagnosticate cu leucoză

image004
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui a decis, în urma efectuării analizelor de laborator, ca animalele să fie sacrificate în termen de 30 de zile pentru asanarea focarului. Nu există, deocamdată, certitudini că boala se transmite la om.
Boala se poate transmite de la animal la animal, prin înţepătura insectelor hematofage, respectiv ţânţari sau tăune. De asemenea, boala se poate transmite prin consumul de colostru sau de lapte de către viţei de la mame. Toată literatura de specialitate nu a putut demonstra că boala se transmite de la animale la om, este o boală intra-specie specifică bovinelor. Neexistând însă certitudini se impun măsuri de restricţii în ceea ce priveşte carnea. Deci carnea se poate da în consum, după o prelucrare termică. Animalele se sacrifică în abatoare autorizate, iar laptele este indicat să se dea consumului viţeilor, tot la fel, după o prelucrare termică”, a precizat dr.Augustin Tătaru, Șef Serviciu Control Oficial Sănătate Animală din cadrul DSV Vaslui.
Leucoza este produsă de un virus și este o boală asemănătoare cu leucemia la om, neexistând tratament împotriva acesteia: “Din momentul în care boala este confirmată, în termen de 30 de zile, animalele sunt sacrificate în abator, iar proprietarul primeşte despăgubire de la bugetul de stat. Leucoza este o boală a sângelui, asemănătoare cu leucemia la om. Nu există tratament împotriva acestei maladii, nu există vaccin, singura metodă de eradicare a bolii este asanarea prin extracţie. De obicei nu apar atât de multe animale, în efectiv, bolnave”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button