ActualitateLocal

Participare record la Tabără „Flori de Mai” organizată de Școala „Constantin Parfene” Vaslui

Peste 200 de copii au participat la tabăra de meșteșuguri „Flori de Mai”, curtea Şcolii „Constantin Parfene” din Vaslui oferind un decor de vis, dovadă că profesorii și elevii vasluieni vor să ducă mai departe tradițiile românești.

Ajunsă la cea de-a 12-a ediţie, tabăra de meşteşugri tradiţionale este singura manifestare de asemenea amploare din judeţ şi este organizată pe mai multe secţiuni: picturi icoane pe sticlă şi lemn, confecţionare măşti tradiţionale, împletituri din sfoară, cusături tradiţionale pe etamină şi pânză de casă, reunind elevi din şcoli gimnaziale şi licee, atât din mediul rural, cât şi de la oraşe.

„Ediţia din acest an a fost una specială, prin participarea Ansamblurilor „Soleştenii” şi „Mlădiţe codăeştene”, care au adus un plus de autenticitate şi de frumuseţe evenimentului.
Considerăm că, mai mult ca oricând în perioada pe care o traversăm, cultivarea gustului pentru frumos, a valorilor tradiţionale autentice este o datorie a oricărei instituţii de învăţământ care îşi propune dezvoltarea completă a personalităţii copilului. Şcoala noastră, prin toate activităţile pe care le promovează, contribuie din plin la acest lucru, astfel că ne bucură interesul copiilor şi părinţilor pentru această tabără de creaţie care a crescut, an de an. Mulţumim tuturor colegilor care au contribuit la organizarea acestui eveniment de succes şi în special doamnelor coordonatoare de proiect, colegele noastre Daniela Adam şi Monalisa Prelipcean”, a spus Dorina Nemțanu, directorul Școlii „Constantin Parfene” Vaslui.

Pornită în anul 2010, tabăra a izvorât din dorinţa învăţătoarei Daniela Adam, care şi-a pus întreaga carieră în slujba promovării artei şi culturii tradiţionale, de a transmite mai departe elevilor dragostea faţă de obiceiurile ce ne definesc ca neam. Manifestarea a crescut de la un an la altul şi a ajuns în 2024 la o participare record.

„Ne dorim ca elevii pe care îi coordonăm şi pe care îi formăm pentru societate să înveţe arta acestor meşteşuguri care ne definesc ca popor, ca ţară. Există interes din ce în ce mai mare de la un an la altul pentru această tabără, deoarece cadrele didactice care formează elevii sunt şi ele pasionate de tot ce înseamnă artă tradiţională. Acest lucru este foarte important, fiindcă meşteşugurile tradiţionale, portul popular, folclorul muzical din zona noastră sunt embleme, puncte de identificare a noastră ca români”, a spus Daniela Adam, pentru Agerpres.

Punctul de atracție l-a reprezentat și meșterul olar invitat la tabără, copiii făcând coadă pentru a modela din mâinile lor ulcele din lut.

„Școala noastră, pe lângă faptul că promovează metode moderne de predare, învăţare şi evaluare prin intermediul proiectelor Erasmus, naţionale, judeţene şi locale, nu se dă în lături de la promovarea tradiţiilor, a meşteşugurilor şi e o performanţă ca o şcoală din mediul urban să promoveze astfel de valori care nu fac decât bine sufletului nostru”, a spus directorul adjunct al Şcolii „Constantin Parfene” Vaslui, Nastica Olaru, pentru agerpres.ro.

La final, cele mai bune lucrări ale elevilor au fost premiate.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button