Încă o tablă de şah în aer liber
Vasluiul se laudă cu două table de şah în aer liber. După ce municipalitatea a decis ca odată cu modernizarea centrului civic să construiască cea mai mare tablă de şah din România, care se întinde pe o sută de metri pătraţi, a venit rândul Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă (CSEI) “Elisabeta Polihroniade” să construiască o altă tablă de şah în aer liber. Nu e de dimensiuni mari, însă toţi cei care vor intra în curtea acestei unităţi şcolare vor călca pe această tablă şi îşi vor împrospăta memoria cu chipul Marei Maestre Internaţionale, care rămâne pe veşnicie prietena Vasluiului, deşi fizic a plecat dintre noi.
Prima mutare a aparţinut lui Dănuţ Gabăr, preşedintele clubului “Elisabeta Polihroniade”, care l-a provocat pe directorul CSEI, Florentin Bărăgan. Cei doi şi-au dat mâna după o singură mutare, lăsându-i pe copii să profite din plin de noua tablă de şah.
“Oamenii minunaţi de aici merită acest lucru. Elisabeta Polihroniade venea cu mare drag la Vaslui. Aştepta cu mult interes acest iunie. N-aş greşi să spun că iubea cel mai mult acest loc din România. De aceea există o vibraţie mare în sufletul meu”, a spus Dănuţ Gabăr.
“Elisabeta Polihroniade considera că în fiecare casă trebuie să existe o tablă de şah, pentru că, în marea ei generozitate, Marea Maestră Internaţională ştia că şahul reprezintă dezvoltarea personalităţii umane şi nu numai a performanţei. Altfel, nu găseşti talentele, spunea Elisabeta Polihroniade. Eu zic că în fiecare şcoală ar trebui să existe o tablă de şah, iar noi am îndeplinit un vis al Elisabetei Polihroniade, acela de a avea o tablă de şah în aer liber, la care copiii să joace şah şi să se bucure de acest sport şi să-şi dezvolte personalitatea”, a completat Doiniţa Grigore, profesor la CSEI “Elisabeta Polihroniade” Vaslui.
Tabla de şah a fost inaugurată după ce şi-a făcut debutul Concursul Naţional Şcolar de Şah “In Memoriam Elisabeta Polihroniade”, la care au concurat 18 echipe din Vaslui, Cluj, Bacău, Neamţ, Galaţi şi Iaşi.
Concursul a fost organizat de CSEI “Elisabeta Polihroniade” Vaslui, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Judeţean Vaslui. La turneu nu a lipsit Elisabeta Polihroniade. Deşi nu mai este printre noi, ea şi-a căpătat un loc aparte, pe care nu-l va pierde niciodată, mai ales că asemenea concursuri au devenit tradiţie la Vaslui, graţie implicării Marei Maestre Internaţionale, care s-a dedicat întrecerii an de an.