ActualitateLocal

Deputatul Mihai BOTEZ: ”PROIECTE USR ÎN SPRIJINUL STUDENȚILOR”

În timp ce PSD face legi pentru speciali și gașca de partid, USR a depus două proiecte de lege în sprijinul studenților: bursele să fie indexate cu rata inflației și taxele să nu se majoreze în timpul ciclului de studii.

 Deputatul Mihai Botez, președintele USR Vaslui: „Am semnat, împreună cu alți parlamentari USR, inițiativele colegului Filip Hăvârneanu pentru a veni în ajutorul studenților care, cu aceeași sumă fixă, nu pot face față unor cheltuieli esențiale care s-au dublat sau triplat în acești ani. La noi, în județul Vaslui, opinia generală a studenților dar și a părinților de studenți este că bursele blocate la aceeași valoare nu oferă studenților posibilitatea de a-și acoperi cheltuielile curente și determină abandonul universitar, mai ales pe fondul scumpirilor și a măririi taxelor de cazare din cămine”

Al doilea proiect USR propune ca taxa de școlarizare percepută de universitățile de stat și particulare să fie adusă la cunoștința candidaților cu cel puțin 6 luni înainte de examenul de admitere și să nu poată fi modificată pe durata ciclului de studii pentru aceeași promoție de studenți.

„Mărirea taxelor pe parcursul studiilor, este o practică din ce în ce mai frecventă care dă peste cap ”calculele” studenților. În special cei ce muncesc ca să se întrețină în facultate și merg în paralel la cursuri, fac un sacrificiu și se bazează pe niște calcule financiare destul de exacte.”a declarat deputatul Mihai Botez.

Conform unui studiu realizat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, din ce în ce mai mulți tineri nu-și permit „luxul” parcurgerii studiilor universitare, aspect ce situează România la coada clasamentelor europene privind numărul de tineri cu studii superioare finalizate. Aproape 40% dintre studenții de anul 1 nu ajung să-și dea licența și, de cele mai multe ori, renunțarea la studii are drept cauză probleme de ordin financiar.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button