ActualitateLocal

Start la fructele de pădure!


În fiecare an, perioada mai-septembrie, se dovedește de bun augur pentru Direcția Silvică (DS) Vaslui. Plantele medicinale și fructele de pădure au mare căutare, mai ales peste hotare, așa că sunt clienți destui. Pe de altă parte, unitatea se bazează pe forța de muncă locală, așa că mulți vasluieni câștigă un ban cinstit de pe urma produselor considerate 100% naturale.
Potrivit lui Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui, campania de recoltare a plantelor medicinale s-a încheiat cu bine:
“Cantitatea recoltată, de 50 de tone, a fost livrată către unitățile producătoare de produse farmaceutice. DS Vaslui a obținut din vânzare aproximativ 700.000 de lei, ceea ce reprezintă 5% din cifra de afaceri a instituției. Anul acesta, am achiziționat prin cele șase ocoale silvice din județ 15 tone de floare de tei, 11,5 tone de păducel, 11,5 tone de soc, 2,5 tone de frunze de nuc, 3 tone de urzică și 4 tone de coada șoricelului. Menționez că instituția noastră este certificată BIO de către SC Ecoinspect Cluj, firmă atestată internațional, și toate produsele sunt culese din zone nepoluate și naturale”.
Anul acesta, măceșele vor fi singurele fructe de pădure pe care reprezentanții DS Vaslui le vor achiziționa de la populație. Asta datorită faptului că sunt foarte cerute la export, de nemți, olandezi și belgieni. Dacă anul trecut, din întreg județul s-au colectat 310 tone de fructe de pădure, acum DS Vaslui și-a propus achiziționarea a cel puțin 420 de tone. Pentru a acoperi deficitul de forță de muncă, anul acesta instituția a instituit un preț de achiziție pentru măceșe sensibil mai mare: 3 lei/kg, față de 1,70 lei/kg.
“Dacă e să ne raportăm la trendul din ultimii ani, când am constatat o scădere accentuată a numărului culegătorilor, nu pot să spun că la această dată suntem optimiști. Este cunoscut faptul că în județul Vaslui problema forței de muncă este una acută. Din acest motiv, căutăm să stimulăm cum putem și noi forța de muncă. Un om obișnuit, într-o zi normală de lucru, poate recolta peste 30 de kg de măceșe, deci câștigul lui poate fi de 100 de lei net pe zi.
Recomand mai ales celor din mediul rural să se aplece cu mare atenție asupra acestei activități pentru că o familie de trei sau patru persoane poate să aducă în casă peste 10.000 de lei/lună”, a menționat Cătălin Idriceanu.
Campania de recoltare se va încheia la mijlocul lunii octombrie.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button