ActualitateLocal

Elevii și profesorii de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui în proiectele europene

Anul 2023 a fost bogat în parteneriate europene, elevii fiind principalii beneficiari ai schimburilor culturale și de bune practici educaționale cu elevi ai instituțiilor similare europene.

Before it is too late!” – Valpovo, Croația

În perioada 24-28 aprilie 2023, cinci elevi de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui, coordonați de  profesorii Constantin Jitariu și Ciprian Păun, au participat la o nouă reuniune a proiectului Erasmus+ intitulat ”Before it is too late!”, desfășurată în micuțul oraș Valpovo, situat în regiunea Osijek – Croația, alături de elevi și cadre didactice de la școlile partenere din București, Turcia, Polonia și, bineînțeles, din țara gazdă, Croația.

Având în vedere că scopul și obiectivele proiectului sunt legate de înțelegerea gravității schimbărilor climatice și consolidarea dialogului intercultural, activitățile desfășurate pe parcursul celor 5 zile au constat în participarea la diferite simpozioane și ateliere de lucru pe tema protecției mediului și a științelor naturii, desfășurate în școala gazdă, ”Srednia skola”, unde elevii au realizat diferite produse și portofolii.

Totodată au fost organizate vizite la principalele obiective turistice din Valpovo și Osijek, precum și vizite de studiu la Parcul Natural ”Papuk”, Centrul ”Geo Info” din Vocin, Compania ”Unikom” din Osijek și Parcul Natural ”Kopacki rit”, locuri în care atenția participanților a fost focusată pe 2frumusețile naturii și pe măsurile ce se impun pentru a păstra natura în condiții de maximă siguranță, începând de la colectarea selectivă a deșeurilor și până la realizarea unor acțiuni care să producă reducerea încălzirii globale.

Nu în ultimul rând, elevii din fiecare școală participantă au realizat prezentări ale propriei țări, în care au dorit să evidențieze cele mai importante repere geo-turistice, principalele personalități din istoria țării, precum și cele mai cunoscute produse culinare specifice regiunilor de proveniență a acestora. De menționat că într-un clasament al acestor produse, cozonacul românesc, pe care l-au și degustat toți participanții, a fost declarat câștigător. Dacă adăugăm și faptul că dansul tradițional românesc ”hora” a fost foarte apreciat de elevii și profesorii din toate țările, putem spune, fără lipsă de modestie, că activitatea desfășurată de elevii liceului nostru a fost un real succes.

3În urma acestei experiențe, elevii liceului nostru s-au declarat încântați de activitățile la care au participat și și-au exprimat dorința de a fi implicați și în alte proiecte de acest fel, pentru că, dincolo de responsabilitatea de a fi reprezentat liceul într-o activitate internațională, pe o temă de mare importanță pentru societatea actuală, au reușit să-și facă noi prieteni și să descopere diferite culturi europene.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button