ActualitateLocal

Controale ale D.S.V.S.A. Vaslui

comunicat-presa-controale-dsvsa-vaslui-09

În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, este necesară intensificarea acţiunilor de supraveghere şi control, în care sens conducerea DSVSA VasluI va intreprinde măsuri suplimentare concentrate asupra modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum şi alte produse de origine animală.
În baza unui program de lucru stabilit de către directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui d-na. dr. Rumanescu Carmen s-au constituit echipe mixte care verifica, în acesta perioada, modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum şi din unităţile de alimentaţie publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.
Totodată, la nivelul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui, al LSVSA , al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi scosa teritoriale a fost asigurată permanenţa, este afişat programul de lucru, si a fost afisat si popularizat Numărul de telefon al „Call Center”-ului DSVSA VASLUI UNDE ESTE ORGANIZAT SERVICIU DE PERMANENTA este 0235421121 , fax 0235421278 si e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro şi poate fi apelat de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.
Această decizie a fost luată și pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor.Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană, generat de confirmarea acestei boli în Ucraina si R.Moldova precum si a unor focare de gripa aviara cu virusul H5N8.

Până la data de 09.12.2016 s-au controlat un numar de 96 unitati din care: 13 targuri de animale, 3 unitati de panificatie, , 8 unitati de comert cu ridicata, 24 de magazine alimentare, 1 depozit de legume fructe, 6 baruri, , 19 unitati de alimentatie publica, 1 laborator si 6 unitati de cofetarie patiserie, sifonarii 2, presa de ulei 1, centru ambalare oua 1, depozite alimentare 4, 3 carmangerii, 2 supermarcheturi, 2 fast fooduri.

În timpul controlului, s-au verificat următoarele aspecte:
-modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale in ceea ce priveste miscarea animalelor, bunastarea in timpul transportului, documente insotitoare, respectarea interdictiei vanzarii de porci in targuri in contextual pestei porcine africane care evolueaza la granita Romaniei cu Ucraina si R. Moldova.
– originea produselor (documente din care să rezulte că unitatea de provenienţă este înregistrată/autorizată sanitar veterinar, marcaje de identificare, prezenţa etichetelor complete şi lizibile, calitatea ambalajului şi a respectării condiţiilor de transport după caz);

– verificarea conformităţii înscrisurilor de pe etichetă (în special termenul de valabilitate şi temperatura de păstrare, compozitia si ingredientele );
– documente şi proceduri care atestă siguranţa şi calitatea produselor alimentare, inclusiv procedurile de retragere / rechemare a produselor alimentare neconforme;
– modalităţi de expunere a produselor, existenţa vitrinelor special amenajate, recipienţilor, confecţionaţi din materiale necorodabile, care să fie uşor de curaţat şi igienizat, informarea corectă a cumpărătorului asupra tipului de produs, expunerea separată pe grupe de produse, existenţa ambalajelor de unică folosinţă;
– asigurarea temperaturii corespunzătoare (asigurarea de termometre lizibile, funcţionarea echipamentelor de asigurare a temperaturii pentru produsele care necesită regim termic);
– respectarea regulilor de manipulare la locul de vânzare;
– controlul trasabilităţii produselor alimentare mergand pe sintagma europeana ,,de la ferma pe masa consumatorului “;

Principalele neconformitati identificate sunt:
– lipsa documente insotitoare pentru animale vii.
– deficiente de manipulare a produselor alimentare
-deficiente referitoare la igiena si starea de sanatate a personalului
– Spaţii de depozitare supraaglomerate, cu produse alimentare nelotizate, pe sortimente şi categorii de calitate.

Pentru deficientele identificate s-au aplicat 13 amenzi contraventionale in valoare de 9200 lei , 14 avertismente , s-au dat 8 notificari pentru prezentarea la DSVSA in vederea inregistrarii.
S-au retras din consum uman si s-au dirijat catre neutralizare urmatoarele cantitati de produse:
4,37 kg preparate din carne, 194,7 kg produse lactate, 4,3 kg peste . S-a dispus retinere oficiala pentru etichetare necorespunzatoare a 839 kg masline.

S-au emis un numar de 12 de ordonante din care 10 ordonante de interzicere a activitatii ( la o unitate proceare otet, 5 magazine alimentare, 1 centru prelucrare lapte in cadrul exploatatiei, 1 moara de porumb, 1 carmangerie si 1 depozit alimentar) si 2 ordomante de suspendarea activitatii pana la remedierea deficientelor la 1 unitate de producere ulei si la o carmangerie.

Totodată, la nivelul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare Zonale este asigurată permanenţa, este afişat programul de lucru , medicii veterinari care vor efectua examenul trichineloscopic au fost instruiţi, programul acestora fiind şi el unul aparte, special conceput pentru ca toţi cetăţenii să poată avea acces la testul trichineloscopic.

Acest program de lucru va fi extins înaintea Crăciunului, urmând ca pentru efectuarea examenului trichineloscopic cetăţenii să aibă posibilitatea să se adreseze chiar şi în week-end cabinetelor unde se efectuează analiza.

Punctele in care se poate face examenul pentru Trichinella spp. in judetul Vaslui sunt urmatoarele:

Mun. Vaslui : Circa de Control Alimente din Piata Traian.
Circa de Control Alimente din Piata Centrala
Mun Barlad: Circa de Control Alimente din Piata 9 Mai
Circa de Control Alimente din Piata Mica
Mun Husi : Circa de Control Alimente din Piata Victoriei
Orasul Negresti: Circa de Control Alimente din Piata Centrala
Orasul Murgeni : Circa de Control Alimente din str. doctor Emil Juvara nr. 2 (langa Notariat ).

Programul de lucru va fi :
Luni-Vineri : 07-17,00
Sambata si Duminica: 07-11,00.

Examenul pentru trichinella spp. se va efectua si de catre medicii veterinari de libera practica din localitatile rurale.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button