ActualitateLocal

Vasluienii au marcat Ziua Regalităţii

imageResize
Profesori din mediul academician ieşean au fost oaspeţii Muzeului Judeţean “Ştefan cel Mare” Vaslui, organizatoarea unui simpozion ştiinţific, menit să marcheze însemnătatea datelor de 9 şi 10 mai. În prezenţa unor elevi de la gimnaziile şi liceele vasluiene, invitaţii au ţinut să puncteze câteva aspecte legate de tradiţia monarhică la români şi despre rolul instituţiei monarhice în dezvoltarea României.
Nu a fost uitată tripla însemnătate a datei de 9 mai, punctată inclusiv de primarul Vasile Pavăl, care a ţinut să le insufle tinerilor prezenţi dragostea faţă de simbolurile unei comunităţi. Edilul i-a pomenit în prelegere pe Constantin Ţurcanu, vestitul Peneş Curcanul din creaţia lui Vasile Alecsandri, şi pe marele voievod Ştefan, două figuri istorice, care fac cinste Vasluiului.
“Ne dorim un bust sau un ansamblu statuar, care să ne amintească de Peneş Curcanul, o figură emblematică pentru Vaslui. Suntem într-un concurs de proiecte, pe care ne dorim să-l inaugurăm anul viitor, când se împlineşte o cifră rotundă. Însă, nu putem uita de Ştefan cel Mare şi Lupta de la Vaslui. Avem finalizate lucrările la Curţile Domneşti, devenite un simbol al oraşului. Cred că ar trebui să fim mândri de astfel de simboluri şi pentru câteva minute să mergem şi să vizităm fie Curtea Domnească, fie Mausoleul lui Peneş Curcanul, proaspăt reabilitat”, a spus primarul Vasile Pavăl.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button