ActualitateLocal

Bani de la stat pentru producătorii vasluieni de legume în seră

Fermierii vasluieni care produc legume vor beneficia de un nou sprijin financiar. Banii sunt destinați celor care se ocupă de producția în sere. Valoarea ajutorului se poate ajunge până la 1.000 de euro pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați cultivați.

Astfel, în perioada 2023 – 2024, producătorii vasluieni care cultivă legume în spații protejate vor beneficia de un sprijin financiar de la Guvern.

Sumele pe care le vor primi pot ajunge până la o mie de euro pentru o suprafață cultivată de 1.000 de metri pătrați, Practic va fi vorba despre un euro acordat pentru fiecare metru pătrat de seră.

De aceste sume pot beneficia toți fermierii pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate. Programul va fi extins, astfel că nu doar cultivatorii de tomate vor primi bani, ci și cei care produc ardei, fasole păstăi, castraveți, salată, spanac sau ceapă verde.

Beneficiari vor fi fermierii care dețin un atestat de producător agricol; cei care sunt înregistrați ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale; persoane juridice.

Producătorii trebuie să obțină anumite cantități de producție, în funcție de legumele cultivate. Astfel, pentru tomate, cantitățile cerute sunt de 3.000 kg/ 1.000 mp.

Pentru cultura de ardei gras şi/ sau lung și/ sau gogoșar cantitatea solicitată este de 2.000 kg/ 1.000 mp.  

Pentru cultura de castraveţi cantitatea este de 4.000 kg/ 1.000 mp, pentru cultura de fasole păstăi, cantitatea recomandată este de 1.500 kg/ 1.000 mp, iar pentru cea de salată este de 10.000 plante/ 1.000 mp. La spanac se solicită 1.000 kg/ 1.000 mp, iar la ceapă verde 100.000 plante/ 1.000 mp.

De asemenea, se mai cere ca agricultorii să fie înregistraţi în Registrul Agricol la primăriile pe raza cărora se află suprafețele.

Agricultorii trebuie să dețină și un registru de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, avizat de oficiile fitosanitare județene și să facă obţinerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare.

Legumele trebuie să nu depășească conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide.

Ajutorul financiar trebuie solicitat până pe 5 octombrie inclusiv. În acest sens cererea se va depune la Direcția Județeană pentru Agricultură Vaslui. Atât cererea, cât și documentele amintite vor putea fi depuse direct la sediul Direcției pentru Agricultură Județene Vaslui, transmise prin mijloace electronice, la adresa de e-mail dadr.vs@madr.ro sau prin poștă (curier) la adresa: Str. Eternităţii, nr. 1, Vaslui. Ȋn cazul documentelor transmise prin mijloace electronice, este necesar să fie semnate şi datate, iar copiile să fie certificate “conform cu originalul” de către solicitant.

De precizat este faptul cǎ, producţiile de legume obţinute în spaţii protejate vor trebui sǎ se valorifice în perioada cuprinsǎ între 20 octombrie 2023 – 31 ianuarie 2024 inclusiv, iar sumele aferente se vor deconta începând cu data de 26 februarie 2024.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button