ActualitateLocal

Valeriu Tabără a vizitat Stațiunea de de Cercetare – Dezvoltare pentru Pajiști Vaslui

Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisești”, a fost într-o scurtă vizită la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pajiști (SCDP) Vaslui.

Fostul ministru al agriculturii s-a arătat încântat de modul cum se dezvoltă stațiunea, care tinde să devină un pol al cercetării în agricultură.

„Îmi place foarte mult colectivul – unul tânăr – și îmi place că aveți rezultate. Sunt cele două motive care m-au făcut să îmi doresc să vizitez Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pajiști de la Vaslui, o stațiune care funcționează foarte, foarte bine! Cu astfel de oameni, dedicați trup și suflet cercetării, și cu o finanțare corespunzătoare, putem spune că agricultura românească mai are o șansă”, a spus Valeriu Tabără.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajiști Vaslui a mai fost vizitată de Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Acesta a vorbit despre rolul determinant al cercetării pentru o agricultură performantă.

”Din punctul nostru de vedere, cercetarea este cheia succesului. Fără tehnologie în spate, nu ai cum să ai rezultate, iar asta înseamnă în primul rând că trebuie duși cât mai mulți bani spre cercetare”, a subliniat Botănoiu, care a dat și un exemplu edificator despre rolul finanțării: 34 de ani de muncă asiduă le-au trebuit cercetătorilor de la Constanța pentru a face din rasa de oi Merinos ce este acum! „Închipuiți-vă unde ar fi fost acum dacă nu aveau surse de finanțare; închipuiți-vă ce rezultate comerciale ar fi avut”, a spus fostul secretar de stat Daniel Botănoiu, care a fost însoțit de deputatul Alexandru Stanescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.

Gazde au fost Simona Dumitriu, directorul SCDP Vaslui, dr. ing. Doina Silistru, cercetător științific gradul I, senator, și ing. Cristi Gavrilă, discuțiile cu invitații fiind legate de prezentul și viitorul cercetării în contextul național și internațional actual.

Doina Silistru a făcut o prezentare a soiurilor la care se lucrează în prezent și a anunțat că, în scurt timp, cercetătorii de la SCDP Vaslui ar putea omologa un nou soi de plantă, care s-a comportat foarte bine chiar în condiții de secetă.

De altfel, SCDP Vaslui este considerată un model de bune practici și un etalon al performanței în cercetarea românească.

Soiul „Vaslui 8” este în testare la cinci centre din țară ale Institutului de Stat pentru Testarea Soiurilor și sunt șanse mari ca, în scurt timp, și „Vaslui 8” să se alăture celor opt soiuri de graminee și leguminoase perene de pajiști omologate de SCDP Vaslui, din care șase sunt brevetate.

https://youtu.be/UUzoxM_43Nc

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button