ActualitateLocal

Polițiștii, jandamii și specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, în mijlocul tinerilor vasluieni

În perioada 4-6 septembrie 2022, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Huși, ai Biroului Siguranța Școlară și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui și specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, au desfășurat activități informativ-preventive pentru informarea și conștientizarea tinerilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, prevenirea traficului de minori și de persoane, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.

Activitățile cu caracter preventiv-educative fac parte din campaniile „Dincolo de aparențe”, „Vacanță s-a terminat. Sunteți pregătiți pentru un nou început?” și „Informare și cooperare în lupta împotriva traficului de persoane”, derulate la nivel național.

Duminică, 4 septembrie 2022, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Huși, ai Biroului Siguranța Școlară și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui au desfășurat activități informativ-preventive pentru informarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, la Festivalul HORA, organizat în comuna Pădureni, județul Vaslui.

Persoanele prezente la activitate au fost informate cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive, despre consecințele care decurg în urma consumului de substanțe psihoactive, respectiv, alterarea relațiilor cu familia, cu prietenii ori despre efectele dăunătoare asupra sănătății, dar și despre adoptarea unor comportamente distructive.

De asemenea, polițiștii și jandarmii le-au explicat persoanelor prezente la activitate că drogurile reprezintă unul dintre cele mai mari pericole, mai ales pentru tineri, întrucât creează dependență, iar această dependență provoacă consumul compulsiv de droguri, cu consecințe dăunătoare pentru persoana dependentă și pentru cei din jurul ei.

Totodată, au fost oferite informații utile despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite infracțiuni, fiind informați că pot primi consiliere de specialitate dacă se vor afla în situațiile care necesită sprijin.

Tinerii au avut posibilitatea să testeze ochelari speciali, care simulează efectele consumului de alcool și de substanțe psihoactive și care distorsionează realitatea.

Ieri, 6 septembrie 2022, polițiștii Biroului Siguranța Școlară și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, au desfășurat activități informativ-preventive pentru informarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni, în zona Parcului de Distracții organizat zilele acestea în municipiul Vaslui, pe strada Decebal.

Celor mici le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă și s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice.

Recomandări pentru prevenirea accidentelor rutiere:

Deplasarea în calitate de pieton pe drumurile publice se efectuează doar pe trotuare, iar în locurile unde acestea lipsesc, pe acostamente, alei laterale, iar în cazul în care toate acestea nu sunt prezente, deplasarea va fi făcută pe partea stângă a străzii, cât mai aproape de marginea acesteia.

Traversarea străzii se va efectua doar prin locurile special amenajate, semnalizate cu indicatoare sau marcaje cu semnificația ”Trecere pentru pietoni” sau, în lipsa acestora, pe la colțul străzii, în ambele cazuri după o temeinică și prealabilă asigurare;

Asigură-te în stânga și în dreapta de fiecare dată când traversezi strada.

Totodată, aceștia au primit orare școlare ce conțin mesaje preventive și care, îmbinate cu jocurile pregătite, au fost prezentate într-o formă care să poată fi înțeleasă de tânărul public.

Cu părinții au fost abordate aspecte referitoare la măsurile preventive pe care preșcolarii trebuie să le urmeze acasă, la grădiniță și pe stradă, precum și riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive și consecințele care decurg în urma consumului de astfel de substanțe.

Recomandările oferite:

Să nu deschidă ușa nimănui dacă sunt singuri acasăși să nu spună nimănui când părinții lipsesc de acasă

Să nu ia medicamentele decât în prezența unei persoane adulte: cel mai bine administrate de părinți. Dacă se simt rău trebuie să îi sune pe părinți.

Să nu iasă din casă fără știrea părinților sau a tutorelui!

Trebuie să aibă grijă când interacționează cu persoane străine! Nu trebuie să primească niciodată de la acestea atenții sau dulciuri!

Să nu dea persoanelor necunoscute, întâlnite pe internet, informații despre ei sau familia lor.

Tot ieri, 6 septembrie 2022, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane au desfășurat două activități, cu caracter informativ-preventiv, în cadrul campaniei de prevenire a traficului de persoane „Informare și cooperare în lupta împotriva traficului de persoane”.

Întâlnirile polițiștilor cu cei 50 de elevi au fost organizate la Liceul cu Program Sportiv Vaslui, respectiv la Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir Vaslui.

În cadrul activităților, au fost prezentate informații referitoare la riscul victimizării, capcane și metode de acțiune ale traficanților de persoane.

Prin derularea acestor sesiuni de informare, se urmărește prevenirea traficului de persoane, în special a traficului de minori, prin creșterea gradului de conștientizare a acestui fenomen și a formelor sale : exploatarea în scopuri sexuale, exploatarea prin muncă, obligarea la cerșetorie, etc.

Totodată, se urmărește identificarea modalităților eficiente de prevenire, înlăturarea, pe cât posibil, a riscului expunerii la fenomen și adoptarea unei atitudini unitare din partea întregii comunități, cu privire la pericolul prezentat de traficul de persoane.

Activitățile de prevenire și informare cu privire la riscurile asociate traficului rutier, siguranța minorilor și consumului de droguri vor fi continuate în toată perioada următoare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button