ActualitateLocal

Datinile, valorizate de preșcolari Grădiniței 3 Vaslui


Cea de a șaptea ediție a simpozionului internațional ”Grădinița mea-tărâm de joc și învățare” a oferit un adevărat spectacol al datinilor și obiceiurile românești de Crăciun și Anul Nou, puse în scenă de preșcolarii de la Grădinițele nr.3 și nr.12 Vaslui (structură a primei unități).
Evenimentul, organizat de Grădiniţa nr.3 ”Ţara Piticilor” Vaslui, în parteneriat cu Primăria Vaslui si cu alte instituţii de învăţământ, a avut ca temă ”Valori ale artelor la vârste timpurii”, copiii, coordonați de educatoarele celor două grădinițe, reușind să impresioneze prin dans, cântec, interpretare teatrală.
”Ne aflăm la cea de-a VII-a ediție a simpozionului și, de această dată, vorbim de un simpozion internațional. Dacă pe colegii noștri din Republica Moldova îi aveam deja ca parteneri, cu greu am reușit să încheiem un parteneriat cu o grădiniță din Franța. În cele din urmă, am încheiat un parteneriat cu Lecole Maternelle ”Foun Cuada”. Avem un filmuleț pe care ei ni l-au trimis și, la rândul nostru, le vom trimite înregistrarea acțiunii de astăzi. Eu sunt convinsă că arta ne aduce mai aproape unii de alții, ne face să simțim și să înțelegem ceea ce unește umanitatea în diversitatea culturilor și expresiilor sale. La grădiniță, în procesul educațional, noi ne bazăm pe artă, în toate formele sale, aceasta fiind o formă în care copiii se exprimă foarte bine. Și ca să demonstrăm că este așa, am pregătit astăzi, un spectacol dedicat datinilor și obiceiurilor tradiționale de iarnă”, a spus Cristina Lefter, directorul Grădiniței nr. 3 Vaslui.
Primarul Vasile Pavăl a apreciat momentele prezentate de copii, subliniind calitatea procesului educativ desfășurat în unitatea în care a fost prezent: “Am sprijinit Grădinița nr.12 ca, de la anul, să treacă la program prelungit. Am răspuns astfel solicitărilor făcute de părinți și mi se pare firesc să răspund acestor solicitări, să avem grijă de copii în timpul în care părinții sunt la serviciu. Eu, personal, nu voi ezita să acord tot sprijinul de care este nevoie pentru ca procesul educativ să se desfășoare așa cum trebuie. În această lună voi propune noua rețea școlară pentru anul viitor. Mari modificări nu sunt, dar, în același timp, orașul se mărește, ca atare nu mai sunt suficiente locuri în creșe și grădinițe. Astfel, am prevăzut, pentru anul viitor, deschiderea a două noi grădinițe și a două creșe. Prima grădiniță va fi în zona 13 Decembrie, a doua undeva lângă Școala nr.1, de unde voi scoate clasele de grădiniță de la parter, pentru a cuprinde în noua locație toată zona. Tot pe Traian va fi construită și o creșă, urmând să stabilim unde o vom realiza cea de-a doua creșă. Toate acestea sunt prevăzute în proiect și se vor realiza fără discuție. Astfel, pe zona de preșcolari, vom fi asigurați, Am investit în acest an în învățământ peste 5 milioane lei, și, ca drept dovadă, unitățile arată așa cum arată. Cu o mică excepție, eu zic că am realizat și celelalte probleme care țin de salarizarea personalului, hotărâri judecătorești acordarea de burse elevilor. Se văd și rezultatele, școala vasluiană fiind, de la ciclul preșcolar până la cel liceal, pe locul trei pe țară ca rezultate, implicare în proiecte, etc. Am fost gazdele unor olimpiade și anul viitor vom găzdui Olimpiada Națională de Lingvistică. În ianuarie, pentru că acum legea ne permite, îi vom premia și noi pe cei mai buni elevi din oraș. Iată că învățământul vasluian este acolo unde merită și dumneavoastră vă mulțumesc pentru că le puneți acestor copii o bază trainică, pentru că, peste câțiva ani, ei sunt cei care vor aduce rezultate de care suntem toți mândri”, a spus primarul Vasile Pavăl.
La simpozion au mai fost prezenți Zoe Popescu, inspector pentru învăţământul preşcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, Cristiana Botan, inspector general adjunct, inspectorii ISJ Daniela Lefter și Monica Nicoleta Mustețea, dar și reprezentanți ai partenerilor din județ și din satul Todirești, raionul Anenii Noi, Republica Moldova.
”Rolul grădiniţei devine din ce în ce mai important în societatea actuală, iar astăzi am văzut un spectacol care, dincolo de mișcare și muzică, a promovat niște valori care ne spun multe. Ne apropiem de sărbătorile de iarnă și constat cu plăcere că valorile tradiționale ale poporului nostru se promovează nu numai la grădiniță, ci și în ciclul primar. Din păcate, și tema a fost discutată și la un simpozion național la care am fost, interesul pentru aceste valori dispare aproape complet la ciclul liceal. E păcat, pentru că toate aceste obiceiuri, ce am văzut astăzi, ne duc cu gândul la copilărie, la momentele în care noi înșine repetam zile în șir colindul, apoi ne puneam trăistuța în gât și mergeam din casă în casă. Ne aduce aminte bucuria cu care făceam acest lucru, farmecul pe care îl aveau aceste momente și freamătul cu care, la final, socoteam și împărțeam ce primisem, ”rodul” muncii noastre. Nu vreau să fiu patetică, dar avem o țară frumoasă, avem obiceiuri unice în lume și este păcat că nu le promovăm așa cum trebuie. Ceea ce s-a făcut astăzi aici, ar trebui să se facă în toate unitățile școlare, nu numai în grădinițe și școli gimnaziale”, a precizat Zoica Popescu, inspectorul pentru învăţământul preşcolar din cadrul ISJ Vaslui.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button