ActualitateFotografiiLocalTurism

FOTO exclusiv /Laleaua Pestriță, regina Rezervației forestiere și botanice Bălteni

Ca în fiecare an, pădurea de la Bălteni este cea mai atractivă destinație de primăvară din județul Vaslui, care se numără printre puținele locuri din țară, unde crește Laleaua Pestriță, cunoscută și ca Florea de Șah.

Locația cunoscută de vasluieni mai este denumită și Dumbrava Bălteni, fiind înregistrată ca rezervație forestieră și botanică.

Aria naturală protejată se află situată la 10 km de Vaslui, în lunca râului Bârlad, întinzându-se pe o suprafață de 18.8 hectare.

Aici, laleaua pestriță se simte cel mai bine, iar în acest an a înflorit ceva mai devreme și poate fi admirată la Bălteni în totă splendoarea ei, transformând pădurea într-un loc de basm.

Potrivit unor iubitori ai naturii care au creat un site special pentru această floare, în România o găsim în foarte puţine locuri, iar în Europa este de asemenea rar întâlnită. Nu se cunosc nici măcar originile ei. Chiar dacă este clasificată în categoria lalelelor, există păreri care contestă acest lucru.

Laleaua pestriţă este o plantă perenă de 15- 20 cm înălţime, se înmulţeşte prin bulbi şi are nevoie de locuri necirculate cu multă apa pentru a creşte în linişte. Este o floare frumoasă şi firavă cu petale în formă de clopot şi frunzele lungi dispuse alternativ pe tulpină să fină. Lalelele pestriţe înfloresc pentru o perioadă scurtă de 7 până la 10 zile în lunile aprilie-mai, dar perioada de înflorire depinde mult şi de evoluţia vremii.

Pe teritoriul rezervaţiei de la Bălteni se întâlnesc și alte specii rare de plante, printre care salba moale pitică, voiniceriu pitic – element relictar, ce se găseşte doar în câteva rezervaţii din ţară, ghioceii bogaţi, laleaua galbenă, stânjenelul.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button