ActualitateLocal

74 de copii, încredinţaţi în vederea adopţiei în cursul anului trecut

Un număr de 74 de copii au fost încredinţaţi în vederea adopţiei în cursul anului 2022, potrivit datelor întocmite de reprezentanţii Biroului Adopţii şi Postadopţii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui.

În perioada menţionată au fost întocmite documentaţiile sociale pentru deschiderea procedurii de adopţie internă pentru cei 132 de copii care au intrat în atenţia biroului şi au fost declaraţi adoptabili 207 copii, pe rolul instanţei fiind 69 de cazuri, dintre care trei în lucru.

„În 2022, au fost încredinţaţi în vederea adopţiei 74 de copii, prin sentinţă definitivă, dintre care 59 în alte judeţe, 6 pe rol, iar pentru 4 copii a fost revocată încredinţarea. Pentru toţi copiii aflaţi în evidenţa biroului sunt întocmite toate actele specifice fiecărei etape şi sunt introduse în RNA periodic datele specificate de legislaţia în vigoare. În toate situaţiile pentru care instanţa s-a pronunţat în cazul încuviinţării adopţiei interne sau internaţionale au fost înştiinţate familiile naturale cu privire la situaţia copilului care a fost adoptat. În evidenţa compartimentului se află şi aproximativ 440 de copii greu adoptabili pentru care s-au întocmit şi actualizat profilele specifice şi se fac demersuri permanente de identificare a unei familii”, au precizat, pentru AGERPRES, reprezentanţii DGASPC Vaslui.

Conform specialiştilor Biroului Adopţii şi Postadopţii, în cursul anului trecut, aproximativ 50 de familii solicitante au primit informaţii complete despre procedura de atestare, pregătire şi serviciile de sprijin existente, întocmindu-se rapoarte de informare prealabilă. Totodată, 41 de familii sau persoane care au solicitat în 2022 eliberarea atestatului de familie aptă să adopte au fost evaluate din punct de vedere psihosocial, au obţinut acest document şi alte patru au solicitat retragerea atestatului.

La această dată, nouă familii se află în proces de evaluare, pentru alte 12 s-a efectuat reevaluarea anuală, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, două familii au renunţat la evaluare, iar pentru alte două familii atestatul a fost retras pentru lipsă de colaborare în procesul de reevaluare anuală impus de normativele legislative. De asemenea, 66 de familii se află în perioada de monitorizare postadopţie.

În perioada menţionată, au mai fost făcute demersuri şi întocmită documentaţia pentru contactarea rudelor biologice pentru persoane adoptate care au solicitat acest lucru şi au fost emise adeverinţe de timp liber pentru toate persoanele care au dorit să beneficieze de acest drept.

Specialiştii DGASPC au atras atenţia cu privire la dificultăţile pe care le întâmpină în activitate, atât din cauza personalului insuficient, cât şi a modificărilor legislative dese.

„Misiunea noastră este de a proteja drepturile tuturor copiilor care ajung în atenţia noastră, nu doar a celor dezirabili. Numărul foarte mare de cazuri care se află în atenţia biroului creează mari dificultăţi în respectarea termenelor legale şi instrumentarea corespunzătoare a cazurilor şi impune suplimentarea personalului din cadrul BAPA. Schimbarea frecventă a legislaţiei în domeniul adopţiei, ultima în 2021, îngreunează mai mult misiunea noastră. Se conturează, în unele cazuri, şi nevoia de schimbare a mentalităţii persoanelor sau familiilor potenţial adoptatoare care se adresează biroului nostru cu convingerea că rolul nostru este acela de a ne conforma dorinţelor lor, deşi acestea nu sunt mereu în concordanţă cu interesul superior al copiilor. În acest sens, ne propunem să organizăm sesiuni de informare, pentru a preîntâmpina astfel de situaţii. (…) Ţinând cont de dificultăţile pe care le întâmpinăm uneori în procesul de potrivire practică legat de rezistenţa copiilor şi a asistenţilor maternali cu privire la adopţie, considerăm utilă organizarea unor întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai serviciilor de management de caz în vederea găsirii unor soluţii”, susţin reprezentanţii DGASPC Vaslui.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button