Aur cu maximum de puncte


Lotul olimpic de informatică al României, cu vasluienii Andrei Popa și Dan Pracsiu în componență, a obținut una dintre cele mai importante performanțe internaționale. La Ljubljana (Slovenia), țara noastră a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului Olimpiadei Europei Centrale de Informatică (CEOI), grație celor trei medalii de aur, din șase atribuite, și una de argint. Rezultatele sunt o premieră pentru învățământul românesc. Niciun alt echipaj nu a mai obținut până în acest an atâtea medalii de aur la CEOI.
”Până acum am obținut maxim două medalii de aur. Suntem în competiție directă cu Polonia, o forță în informatică. Anul acesta le-am luat fața, cu trei medalii de aur. Polonia a obținut două medalii de aur, iar cea de-a șasea medalie a ajuns la Georgia. La CEOI se obține greu aurul, fiindcă sunt puțini concurenți față de Olimpiada Internațională”, a spus profesorul Dan Pracsiu, liderul lotului României.
De altfel, România și Polonia se regăsesc în primele șase țări în lume la informatică, într-un clasament neoficial pe medalii.
”Chinezii sunt din ce în ce mai buni. Multe țări apelează la ei pentru a conta în concursurile de informatică. Australia, Canada sau Taiwan au în lot elevi de naționalitate chineză. Și Rusia este o forță în informatică”, a completat dascălul vasluian.
O altă performanță a fost bifată de Andrei Popa, elevul Liceului ”Mihail Kogălniceanu” (LMK) Vaslui. El a terminat perioada liceală cu o medalie de aur, obținând 600 de puncte după cele două zile de concurs, maximum care se acordă la un asemenea concurs.
În afară de elevul vasluian, au mai fost încă doi elevi cu punctaj maxim. Este vorba despre Anadi Agrawal (Polonia) și Giorgi Kldiashvili (Georgia).
”Mă bucur pentru el. România a mai avut de patru ori locul 1, însă niciodată cu punctaj maxim. Este o încununare a muncii depuse în toți acești ani. Până acum a obținut doar argint și bronz la olimpiadele internaționale”, a mai spus profesorul Pracsiu.
Din păcate, performanța României la CEOI a fost trecută cu vederea în țară. Niciun oficial nu a întâmpinat delegația noastră la aeroport. Doar părinții celor patru copii au venit să-i felicite la ieșirea din Otopeni.
”Un bătrân, care ne-a văzut că facem poze cu steagul României, m-a întrebat ce am câștigat. Când a aflat cine suntem, a început să râdă. Mi-a zis că dacă era Drăgușanu, sigur acum erau zeci de reporteri. Cam așa e răsplătită performanța în țara noastră”, a declarat Dan Pracsiu.
Celelalte rezultate au fost obținute de Costi-Andrei Oncescu, Tamio-Vesa Nakajima (aur) și Andrei-Costin Constantinescu (argint).
La Ljubljana au concurat țări precum Austria, Azerbaidjan, Croația, Cehia, Georgia, Germania, Ungaria, Israel, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Elveția. Iranul, invitată la olimpiadă, nu a mai ajuns, neprimind la timp vizele de ședere.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Polițiștii vasluieni prezenți la Festivalul „Motorfest” de la Bârlad

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu reprezentanți din cadrul …

Accident cu victime în zona Cișmeaua Moldovencei

Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit cu trei autospeciale și echipaje specializate la un accident …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *