ActualitateLocal

Alex Ştefănescu: “Elevii actuali detestă literatura”

simpozion1
Tema propusă de Biblioteca Judeţeană “Nicolae Milescu Spătarul”, în cadrul simpozionului dedicat Festivalului Umorului “Constantin Tănase”, a atras numeroşi elevi, dar şi cadre didactice de la şcolile vasluiene. Fiecare au încercat să afle un răspuns la întrebarea “Cine mai are nevoie azi de literatură?”. Din păcate, răspunsul primit nu este dintre cel mai pozitiv, invitatul special al întâlnirii, criticul literar Alex Ştefănescu arătând cu degetul către Ministerul Educaţiei, care a devenit un mijloc de “îndobitocire” a tinerei generaţii, elaborând manuale ale căror conţinut nu fac altceva decât să îndepărteze elevul de literatură.
“Sunt elevi care învaţă pe de rost comentariile critice, cu silă, exact cum am văzut pe cineva care înghiţea un cauciuc, ca să îi facă nu ştiu ce radiografie. Oamenilor le plăcea literatura ca să se bucure de ea. Matematica au inventat-o, fiindcă aveau nevoie de ea, trebuie să calculăm ce suprafaţă de pământ avem, cât rezistă o clădire la un cutremur, ce bani avem în buzunar. Avem nevoie de aşa ceva. Dar şi matematica, de care avem nevoie, o putem învăţa din plăcere, dacă este bine redată. Însă, literatura a fost inventată numai ca o plăcere. În literatură este şi joc, şi emoţie”, a spus Alex Ştefănescu, care a avertizat, printr-o scrisoare deschisă, că va acţiona în judecată Ministerul Educaţiei, dacă nu va remedia aceste carenţe, descoperite în manualele de limba română: “Unii elevi detestă literatura. Nu din cauza lor, nu din cauza profesorilor, ci din cauza manualelor. Acestea sunt o maşinărie infernală de distrus pasiunea pentru literatură. Am trimis şi o scrisoare oficială Ministerului Educaţiei şi le-am spus dacă nu vor rezolva problema cu manualele de literatură, am să îi dau în judecată pentru infirmizarea tinerilor. Îi face infirmi, îi determină să urască literatura”.
Dezbaterea a plecat de la nevoia de literatură, fiind tras un semnal de alarmă în legătură cu cât se mai citeşte în ziua de astăzi, însă a fost şi un punct de plecare pentru o atitudine total diferită faţă de ceea ce a fost până acum în legătură cu lectura.
“Constatăm cu mare regret că se citeşte din ce în ce mai puţin. Constatăm că tinerii, mai ales, îşi îndreaptă atenţia spre orice altceva, dar mai puţin către lectură. O programă şcolară stufoasă, cu nu ştiu ce directive, au tendinţa de a îndobitoci tânăra generaţie, de a-i determina să înveţe pe de rost analize literare şi de a se prezenta la examen, pictând ceva pe foile de concurs. Oamenii care lucrează la istoria literaturii române, care în decursul anilor, au ieşit în faţa publicului cu rodul muncii lor şi au încercat să-şi împărtăşească din experienţă, nu vor fi niciodată de acord cu aşa ceva”, a subliniat Gelu Bichineţ, directorul Bibliotecii Judeţene “Nicolae Milescu Spătarul”.
Tot în acest cadru, Alex Ştefănescu şi-a lansat cartea “Jurnal secret”, serie nouă, a cărei grafică a fost concepută de caricaturistul Costel Pătrăşcan.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button