ActualitateLocal

A apărut harta arborilor remarcabili din România. Sunt cartografiați arborii bătrâni. Vasluiul are opt specii de copaci care arată spectaculos!

O inițiativă pornită în 2015 a adus în 2020 o hartă a arborilor bătrâni din România, o bază de date online cu foto și descrieri pentru copacii bătrâni inventariați pe bază de voluntariat.

Tibor Hartel de la Departamentul de Biologie – linia maghiară din cadrul UBB, spune că demersul vine pentru a se conștientiza importanța acestor arbori pentru biodiversitate și pentru a atrage atenția asupra faptului că ei nu sunt protejați prin legislația actuală.

Desigur, harta are și componentă turistică, având în vedere că estetica acestor copaci este deosebită și pot deveni deziderate turistice și să atragă viziatori în zonele în care se află.

Site-ul este arboriremarcabili.ro. Există versiuni și în limba engleză și limba maghiară.

Copacii sunt cartografiați pe o hartă online și pot fi verificați în ceea ce privește locul unde se află, aspectul și circumferința trunchiului printr-un click.

Circumferința trunchiului este strict legată de vechimea unui copac.

Baza de date are pest 5100 de copaci. În ea mai pot fi înregistrați și alți arbori.

Vasluiul este prezent cu 8 specii bătrâne. Este vorba despre plopul de la Rafaila, plopul alb de la Viișoara, comuna Todirești, teiul alb de la Fundu Văii, Poienești, stejarul de la Corobănești, stejarul de la Bogdănești, stejarii de la Roșiești și Grumezoaia, precum și stejarul de la Bogheștii de Sus.

„Site-ul acesta de inventariere a arborilor bătrâni este un proiect superb făcut tot de voluntari și ONG-uri Avansează greu dar sigur. Nu asigură ocrotirea arborilor, dar subliniază importanța lor, îi avem într-un singur loc, îi putem transforma în obiectivele noastre turistice, putem să-i adoptăm și să fim gardienii lor, putem să-i identificăm, fotografiem, să-i înregistrăm și să-i protejăm. Poate fi un hobby sau un demers civic. Aceasta mică și simplă platformă e un exemplu de cât de mult se poate face cu bun simț, puțini bani, iubire de natură. Putem să o comparăm cu platforma inspectorul pădurii care a fost dărâmată de toate ultimele guverne, pusă la pământ și în același timp băgate sute de mii de euro sau poate mult mai mult de atât. Într-o viitoare lume mai bună, în funcție de cum votăm și de cum vin oameni bine intenționați la putere, o să putem să-i apărăm și legal. Adica tot ce este în inventar să nu mai poata fi tăiat, ars, distrus. Să poată fi etichetat, protejat și vizitabil. Arborele să-și facă datoria și să aducă în continuare protecție pentru comunitatea pe care o apără de atâția ani. Comunitate care, de cele mai multe ori, nu conștientizează și devine dușmanul arborelui. Deci bucurați-vă de existența acestei platforme, dați mai departe și înregistrați arborii remarcabili aici”, a spus Daniel Sărdan, pasionat de drumeții și absolvent de politehnică.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button