ActualitateLocal

IGIENIZAREA DE PRIMĂVARĂ – UN PERICOL REAL DE INCENDIU


Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Podul Înalt” al județului Vaslui, vă readuc în atenție că igienizarea de primăvară este un real pericol de incendiu. De la începutul acestui an, serviciile profesioniste şi cele voluntare pentru situaţii de urgenţă au fost solicitate şi au intervenit pentru localizarea şi stingerea a 7 incendii de vegetaţie uscată, care au afectat în total o suprafaţă de teren de peste optzeci de hectare.
De regulă, aceste situaţii de urgenţă se produc pe fondul utilizării de către cetăţeni a focului deschis pentru arderea resturilor vegetale, a miriştilor ori a vegetaţiei uscate, fără a asigura supravegherea sau fără a lua măsuri de împiedicare a propagării focului la vecinătăţi. În dezvoltarea incendiilor în aer liber, factorul esenţial îl constituie vântul, care, prin viteza şi direcţia sa, poate conduce atât la o dezvoltare rapidă a incendiului, cât şi la posibilitatea propagării focului la alte materiale combustibile din apropiere (depozite de furaje, adăposturi de animale etc.).
Ce prevede legislaţia referitor la efectuarea lucrărilor de igienizare prin ardere a terenurilor ?
Conform art. 98 alin. (2) din Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163 din 28 februarie 2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor şi O.U.G. nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, distrugerea prin ardere a unor deşeuri sau reziduuri se efectuează cu respectarea legislaţiei specifice privind protecţia mediului.
Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului – în conformitate cu articolul 94, aliniatul 1 litera n) din Ordonanţa de Urgenţă 195 / 2005- privind protecţia mediului;
Permis de lucru cu focul deschis- emis prin grija primarului, de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (S.V.S.U.) sau persoana desemnată în acest sens în conformitate cu prevederile. Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti.
De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Ce riscă cei ce nu respectă prevederile legale?
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al judeţului Vaslui reaminteşte că în conformitate cu art. 1, alin. 3, lit. r) şi s), din H.G.R. nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, următoarele fapte:
arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
De asemenea, în conformitate cu art. 96, alin. 1, punctul 9, din O.U.G. nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protecţia mediului, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, arderea miriştilor, stufului, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. În cazul în care arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase are loc în ariile protejate şi pe terenurile supuse refacerii ecologice, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda penală de la 30.000 lei la 60.000 lei.

Related Articles

Back to top button