ActualitateLocal

Trei Ierarhi au oficiat, la Catedrala Episcopală din Huși, Sfânta Liturghie, cu prilejul Sărbătorii Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi

De sărbătoarea Sfintei Mare Mucenițe Chiriachi, Catedrala Episcopală din Huşi a îmbrăcat haine de sărbătoare. Moaștele Sfintei Chiriachi, pomenită în fiecare an la 7 iulie, sunt unul din odoarele cele mai de preț ale Catedralei Episcopale din Huși, încă din anul 1787, când Episcopul Iacov Stamati le-a adus din Sfântul Munte Athos.

Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului,alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și de  Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

Din soborul preoţilor au făcut parte și părinţii consilieri de la Centrul Eparhial din Huşi, și părinţii protopopi din Eparhie.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huşi, coordonat de diaconul Vlad Mironescu.

Credincioșii prezenți, în număr mare, au putut să se închine la racla cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi și la Icoana relicvar a Sfinților ocrotitori ai Catedralei Episcopale, ce conține fragmente din moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel, așezate într-un baldachin amenajat în apropierea locașului de cult.

În cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a prezentat reperele vieții Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, descriind modul în care, prin chinuri groaznice, persecutorii au încercat, fără succes, să o determine să se lepede de credința în Hristos.

Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să mărturisească credința adevărată, după modelul Sfintei Chiriachi, și să urmeze exemplul de rugăciune al părinților acesteia.

Ziua de 7 iulie are o semnificaţie aparte şi pentru Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie, fiind ziua sa de naştere. La finalul slujbei, Părintele Episcop vicar Sofian Brașoveanul a transmis Ierarhului Hușilor un mesaj de felicitare cu acest prilej.

De asemenea, în semn de preţuire faţă de Preasfinţia Sa, părinții consilieri și inspectori de la Centrul Eparhial, părinții protopopi și părinții stareți de la mănăstirile din Eparhie, i-au transmis urările şi felicitările lor, în semn de recunoștință și de mulțumire pentru dragostea, eleganța, blândețea și atenția asupra detaliilor, care creează multă armonie în relațiile cu cei din jur.

Preasfinţia Sa a mulţumit tuturor pentru gestul lor, subliniind dorinţa sa ca sărbătoarea Sfintei Mare Muceniţe Chiriachi să fie în centrul atenţiei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button