ActualitateLocal

Sute de rezerviști din județ participă la exercițiul organizat de Ministerul Apărării

Județul Vaslui este inclus în cel mai amplu exercițiu de pregătire din ultimii ani care îi are în prim-plan pe rezerviștii militari. Din Vaslui sunt mobilizați sute de rezerviști, foști angajați din armată, dar și din alte instituții militare. Unii dintre ei vor face inclusiv trageri în poligon.

Mobex Vrancea – Vaslui 23 este numele exercițiului care a început ieri în județele Vaslui și Vrancea, despre care Ministerul Apărării Naționale spune că este cel mai amplu organizat în țară în ultimii ani.

Asemenea mobilizări, dar mai reduse ca număr de participanți, au loc periodic, iar scopul lor este de evaluare a pregătirii populației.

Un exerciţiu asemănător s-a mai desfăşurat, în 2005, în judeţul Vrancea şi, în 2017, în judeţul Vaslui aspect care a implicat, de asemenea, chemarea rezerviştilor prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform obligaţiilor legale ce le revin acestor instituţii.

Potrivit MApN, cadrul legal privind pregătirea populaţiei pentru apărare prevede că rezerviştii au obligaţia să participe la antrenamentele şi exerciţiile de mobilizare, la solicitarea structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

“Refuzul de a primi ordinul de chemare şi neprezentarea la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare constituie contravenţie, conform art. 80 alin. (1) lit. a) şi lit. h) din Legea nr. 446/2006. Totodată, angajatorii au obligaţia de a asigura prezenţa rezerviştilor care au calitatea de salariaţi la aceste structuri, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile, pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006”, se explică în comunicatul MApN.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button