ActualitateLocal

Problema abandonului şcolar a fost discutată în cadrul dezbaterii „Pactul pentru Tineri”

Problema abandonului şcolar a fost discutată, joi, în cadrul dezbaterii ‘Pactul pentru Tineri’, organizată de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), la care au participat autorităţi locale, specialişti în educaţie, sănătate şi asistenţă socială din judeţ.

Organizatorii au vorbit despre importanţa parteneriatul pentru reducerea abandonului şcolar creat prin proiectul naţional ‘Pactul pentru Tineri’ şi au subliniat necesitatea implicării tuturor factorilor decizionali în vederea găsirii de soluţii concrete pentru scăderea numărului de copii aflaţi în risc de abandon şcolar.

‘Ne dorim un plan de măsuri pe care să-l construim împreună, să fiţi actori principali, nu doar să facem hârtii pe care să le trimitem către centru. (…) Ar trebui să ştim copil cu copil din fiecare judeţ, de ce a abandonat şcoala, care sunt măsurile individuale pe care le avem pentru fiecare copil în parte, astfel încât prin măsuri de protecţie socială, prin sistemul educaţional, prin cel ocupaţional să identificăm pârghiile necesare. Există o relaţie de necontestat între nivelul de sărăcie al fiecărui judeţ şi rata abandonului şcolar. Aici intervine mediul de afaceri, prin dezvoltare economică, pe orizontală şi pe verticală, prin ridicarea nivelului de trai. Toţi actorii sunt importanţi, fie că vorbim de primărie, de consiliul judeţean, fie că vorbim de prefectură, fie că vorbim de ministere. Nu facem studii, nici analize, nu asta ne-am propus prin acest proiect. În primul rând ne-am propus conştientizare, în al doilea rând ne-am propus să avem toţi actorii principali la un loc, astfel încât să identificăm problemele corect şi să găsim soluţii pe termen scurt, pe termen mediu şi pe termen lung’, a precizat preşedintele CONAF, Cristina Chiriac.

Aceasta a făcut referire la recenta întâlnire pe care reprezentanţii CONAF au avut-o cu premierul Nicolae Ciucă, care a cuprins discuţii privind măsurile necesare pentru prevenirea şi combaterea abandonului şcolar şi în urma căreia şeful Executivului a decis înfiinţarea, la nivelul Cancelariei prim-ministrului, a Grupului de lucru inter-instituţional pentru prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, sub coordonarea consilierului de stat Sorin Costreie.

Prezent la conferința „Pactul pentru Tineri”, organizată la Centrul de Afaceri Vaslui, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a vorbit despre faptul că în prezent se face prea puțin pentru stoparea fenomenului abandonului școlar.

Acesta a precizat că instituția pe care o coordonează tratează cu mare seriozitate această problemă, însă atribuțiile sunt limitate legislativ, putând interveni prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui doar la nivel copiilor instituționalizați.

Dumitru Buzatu a mai afirmat că trebuie oferit cadrul legal, care să reglementeze acțiuni concrete în stoparea fenomenului abandonului școlar.

„Ceea ce putem face noi, Consiliul Județean Vaslui, facem prin DGASPC Vaslui, care are activitatea reglementată. Ne ocupăm de un anumit segment, pe care îl preluăm și încercăm să-l tranformăm într-un cetățean format din punct de vedere al personalității, instruit din punct de vedere al școlii și cu o perspectivă de inserție în societate. Asta e ceea ce putem face. Avem bugetele, avem mecanismul, prin DGAPSC Vaslui, avem copiii aflați în plasament și facem treaba aceasta cu foarte mare seriozitate. Asta nu rezolvă toate problemele. Trebuie să identificăm toate problemele și apoi să vedem care sunt soluțiile, fiind nevoie și de cercetare științifică mai serioasă. Aveți această capacitate, atât la nivelul ong-urilor, cât și în sistemul de învățământ, care va rămâne un sistem național, oricât am încerca să-l aducem la nivel local, și după aceea trebuie să dai și fundamentul legal al acțiunii cuiva, să-l împuternicești să facă aceste treburi, ca să poată fi tras la răspundere de ce nu a făcut acest lucru. Trebuie să găsim soluții. Să vedem de ce nu merg la școală, ce le putem oferi acelor copii, ce le lispește, cum anume realizăm cee ce se oferă. Cred că rolul acestor dezbateri este de a trezi pe ceilalți actori și noi împreună cu dânșii să mergem spre o soluționare sistematică. Dacă nu facem treaba aceasta, nu avem de ce să ne mirăm că lucrurile se întâmplă așa cum se întâmplă”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Conferința de la Vaslui este cea de a cincea susținută în cadrul proiectului național „Pactul pentru Tineri” și s-a bucurat de o participare largă atât din rândul cadrelor didactice din județ, cât și din rândul elevilor.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button