ActualitateLocal

Pericolele erei mediilor digitale, discutate la cea de-a V-a ediţie a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi

Prodecanul Centrului de Studii şi Cercetări “Dumitru Stăniloae” din Paris, părintele Răzvan Ionescu, a vorbit, sâmbătă, la cea de-a V-a ediţie a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi (ITO) Vaslui, despre importanţa socializării în afara platformelor online.

În cadrul Conferinţei “Swipe and Scroll vs timpul de calitate petrecut în Biserica lui Hristos – o invitaţie de suflet pentru tânărul de azi”, preotul le-a transmis tinerilor prezenţi să fie atenţi la timpul petrecut în mediul virtual.

“Apropo de scroll-ul evocat în titlul întâlnirii de astăzi, acoperă un fenomen, se întâmplă ceva cu acest scroll, cu această derulare. De ce? Pentru îţi vine să derulezi continuu. Dar când întâlneşti un om viu în faţa ta, un om care are ceva real să-ţi spună şi te atinge de la suflet la suflet, nu-i şi acela un fel de scroll, că-ţi vine să nu te mai desparţi de el? Adică noi avem nişte mecanisme în noi. Îl îndrăgeşti pe cel care simţi că-ţi dăruieşte prin însăşi prezenţa lui, numai că unul este felul prezenţei fizice, faţă către faţă, şi alta e să derulezi nişte informaţii, nişte realităţi care vin de la distanţă, cu un mecanism care a fost inventat să fie aşa special, nu are limită. De ce nu are limită, de ce e făcut să nu aibă limită? Pe Facebook dacă derulezi paginile nu se mai termină niciodată (…). Doar nu s-a inventat socializarea azi, ce înseamnă această socializare? Să-l întâlneşti pe celălalt, de exemplu, întâlneşti mărturia lui. (…) M-am ferit de Facebook cât am putut, până când Înalt Prea Sfinţitul nostru a spus că oamenii sunt pe Facebook, să ieşim în întâmpinarea lor. Am ieşit şi chiar sunt prezent sau am fost prezent foarte tare, dar nu e paradoxal că oameni care locuiesc în proximitate se întâlnesc mai uşor acolo decât se întâlnesc unul cu altul?”, a transmis părintele Răzvan Ionescu.

Părintele a atras atenţia cu privire la faptul că în spatele ecranelor există colective întregi de specialişti care dezvoltă tehnici astfel încât conţinutul propus pe platformele de socializare să fie irezistibil şi i-a îndemnat pe tineri să nu se lase acaparaţi de iluziile oferite de spaţiul virtual, dincolo de beneficiile reţelelor sociale.

“Suntem într-un timp în care nu ne putem dispensa de lucrurile acestea, cumva trebuie să le folosim, dar cum, asta trebuie să învăţăm şi problema noastră este că cei care propun aceste produse, le propun de aşa manieră, încât sunt de nerefuzat, la nivel psihologic, cel puţin. Nu ştiu câţi dintre părinţi pot să spună copiilor lucrul acesta, astfel încât copiii să nu se simtă ameninţaţi că părinţii nu-i înţeleg, nu-i lasă se comunice. (…) Socializarea aceasta într-adevăr este fascinantă pentru că stinge distanţele, poţi să ai legătură cu oameni de foarte departe, asta este un punct pozitiv până la urmă. Poţi să întâlneşti oameni fără limite aproape. Problema este în propria ta gospodărie, ce devii folosind lucrurile acestea?”, a mai spus părintele.

Răzvan Ionescu le-a mai transmis tinerilor să nu trăiască în mediocritate şi să nu uite de respectul de sine, lucruri esenţiale în devenirea lor.

La rândul său, episcopul Huşilor, Ignatie, a adus în atenţia tinerilor câteva dintre trăsăturile dominante ale erei tehnologice, rapiditatea, reactivitatea, conectivitatea şi ecologia, şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să transpună toate aceste caracteristici în plan duhovnicesc, în viaţa spirituală şi sufletească.

“Prima caracteristică este rapiditatea, de care ne bucurăm şi atunci când avem acces la internet sau încercăm să folosim wi-fi-ul şi internetul nu are viteza necesară, răbdarea noastră este pusă la încercare şi bombănim, comentăm. Ne place, ne convine, ne bucurăm când totul este extrem de rapid. Ar fi extraordinar dacă şi în viaţa spirituală am vrea să descărcăm în noi, în modul nostru de a ne comporta, de a gândi, bunătatea şi frumosul. De asemenea, ar fi extraordinar dacă am reuşi să fim reactivi, dar nu în sensul în care este folosit termenul astăzi, ci în sensul de promptitudine la nevoile celor din jurul nostru. (…) Cu cât veţi reuşi să fiţi mai prompţi, cu mai multă reactivitate şi capacitate de a citi nevoile celorlalţi, veţi vedea că celălalt va simţi că suferinţa, tristeţea, necazul vor fi mult mai uşoare. A treia caracteristică e conectivitatea sau faptul de a fi hiperconectaţi în lumea în care trăim, s-o gândiţi ca o formă de amplificare a comuniunii dintre noi, a sentimentului că suntem împreună, că suntem uniţi în Hristos şi în Biserică, pentru că Hristos este cel care ne poate conferi adevărata unitate a fiinţei noastre. (…) Ultima caracteristică este cea legată de ecologie. Avem nevoie de această ecologie a spiritului, duhului, să înlăturăm din viaţa noastră ceea ce poluează, ceea ce nu ne face bine şi ne asfixiază, iar una dintre realităţile care ne poluează sufleteşte este păcatul”, a spus episcopul Huşilor, Ignatie.

Cea de-a V-a ediţie a ITO Vaslui, organizată de Episcopia Huşilor şi Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Vaslui şi cofinanţată de Consiliul Judeţean Vaslui, cuprinde de asemenea un concert de muzică tradiţională şi “Marşul Tineretului”, desfăşurat pe traseul: Parcul Copou – Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Bulevardul “Ştefan cel Mare” – Crucea Gării – Sensul giratoriu OMV – Sala Sporturilor.

La eveniment au participat tineri din protopopiatele Vaslui, Bârlad şi Huşi, însoţiţi de preoţii parohi şi peste 100 de voluntari.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button