ActualitateLocal

Inovație în predare pentru cadrele didactice de la Școala „Constantin Parfene”

În perioada 22-27 august 2022 două cadre didactice de la Școala Gimnazială „Constantin Parfene” Vaslui,  prof. Nane Daniela Crizantema și prof. înv. primar Jitaru Anca Alice, au participat la cursul de formare Integrarea creativității și inovației în predare, care a avut loc în Dublin, Irlanda.

Finanțarea activității de formare s-a realizat prin programul Erasmus + (2020-2027), acțiunea cheie 1, Educație școlară, ca urmare a acreditării școlii prin contractul cu numărul 2021-1-RO01-KA121-SCH-000012219, Mobilitatea persoanelor în scopul învățării, proiect al cărui coordonator este prof. Dorina Nemțanu.

Activitatea de formare răspunde nevoilor identificate la nivelul instituției școlare prin planul Erasmus, obiectivele principale ale cursului fiind îmbunătățirea abilităților profesorilor în aplicarea metodelor creative și a soluțiilor inovatoare în activitatea didactică, dezvoltarea competențelor de a proiecta predarea în funcție de stilul și de nevoile de învățare ale elevilor, utilizarea gândirii creative și critice, a instrumentelor TIC în procesul didactic pentru a sprijini niveluri ridicate de implicare și performanță pentru toți elevii.

Participarea altor profesori din Austria (1), Polonia (6), Italia (4), Spania (1) a asigurat dimensiunea internațională a cursului, activitățile propuse de formator s-au bazat pe discuții în grup, activități practice de lucru în echipă și au facilitat un real schimb de idei și de bune practici. Participanții au prezentat sistemele de învățământ și școlile de proveniență, au împărtășit experiențe didactice legate de tematica cursului, s-au legat prietenii și s-au identificat posibile colaborări în viitor.

„S-au realizat exerciții diverse de dezvoltare a creativității, s-au clarificat aspecte teoretice, s-au utilizat diferite metode (dezvoltarea gândirii alternative, brainstorming, starbursting – explozia stelară, Jigsaw, tehnica 6/3/5, dezbaterea) și aplicații digitale (Mindmeister, Canva, Quiver, Role Playing Game, Nearpod, Miro, Virtual Reality) pe care le putem folosi în scopul de a integra creativitatea și inovația în procesul didactic. Cursul a inclus turul orașului Dublin, prilej de a cunoaște aspecte din istoria, cultura și tradițiile Irlandei și o vizită la Muzeul Național unde am avut de creat un videoclip educațional în scopul utilizării aplicației digitale Flip, care permite îmbunătățirea învățării prin posibilitatea de a utiliza videoclipuri, și de a avea o evidență completă a activităților și a învățării elevilor”, a declarat prof. Nane Daniela Crizantema.

Participarea la acest curs a fost o experiență minunată pe care au trăit-o dascălii vasluienii, reprezentând o mare oportunitate pentru perfecționare și a evoluție în cariera didactică.

„Cursul a fost o șansă binevenită atât de învățare cât și de împărtășire a experiențelor, a fost presărat cu muncă în echipă îmbinată cu responsabilitate, dezvoltare socială și culturală, am interacționat cu profesori din mai multe țări. Am experimentat Makey Makey un kit de invenție conceput pentru a conecta obiecte de zi cu zi la tastele computerului, consider că aș putea folosi acest Kit la activitățile de științe și muzică, elevii fiind puși în situația de a-și folosi creativitatea și imaginația. Ne-a fost prezentat Micro Bit, menit să ne facă un pic mai creativi cu tehnologia digitală, conectându-l la un computer, copiii vor putea programa LED-urile să clipească numele, un emoticon, un mesaj simplu. Doresc să aplic la clasă ceea ce am învățat prin activități viitoare, în folosul elevilor, încercând să găsesc mai multe soluții la o problemă, integrând creativitatea și inovarea în activitatea de predare-învățare-evaluare”, a precizat prof. înv. primar Jitaru Anca-Alice.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button