ActualitateLocal

Deficit major de muncitori calificaţi în aproape toate domeniile în judeţul Vaslui

Este deficit major de muncitori calificaţi în aproape toate domeniile – de aici şi proiectele care stagnează.

Este şi cazul judeţului Vaslui, unde au fost începute lucrări pentru dezvoltarea sistemeleor de irigaţii iar pentru a le finaliza firmele apelează la cetăţeni din Republica Moldova sau din alte ţări. Asta în condiţiile în care în judeţ sunt aproape 9 mii de şomeri.

Primarii din judeţul Vaslui se plâng de faptul că firmele care execută numeroasele proiecte de investiţii locale duc o lipsă acută de personal, ceea ce face ca lucrările să aibă un ritm încetinit de realizare.

În tot acest timp însă, în satele judeţului sunt mulţi localnici care nu lucrează nicăieri. Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, susţine că dezvoltarea infrastructurii din ultimii ani s-a făcut inclusiv cu acest scop de a încuraja mobilitatea forţei de muncă, fără prea multe efecte, însă.

„Foarte mulţi oameni stau şi aşteaptă că nu găsesc de lucru în localitatea lor. Nu mai este aşa. Trebuie să te duci să cauţi. Avem la dispoziţie Oficiu Judeţean al Forţelor de Muncă. Sunt sute de locuri de muncă care nu se ocupă”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu.

Judeţul Vaslui este în prezent primul în clasamentul naţional al şomajului, cu peste 8. 000 de persoane în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă. La nivelul judeţului Vaslui, primăriile au reuşit să atragă numeroase finanţări, însă lucrările la diferite proiecte de dezvoltare locală se derulează cu dificultate din cauza lipsei de forţă de muncă. Unii investitori au început să angajeze muncitori din ţări asiatice, dar şi lucrători din Republica Moldova.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button