ActualitateLocal

ACŢIUNI PENTRU PREVENIREA ŞI COMBATEREA DELICTELOR SILVICE


Poliţiştii vasluieni, sub coordonarea Direcției de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliției Române, organizează şi desfăşoară acţiuni pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale şi sustragerilor de material lemnos. Cu ocazia activităților desfăşurate în ultima lună calendaristică au fost depistate mai multe persoane care comercializau sau transportau în mod ilegal material lemnos.

În ultima lună, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui au organizat 61 de acțiuni și controale în fondul forestier național şi în locuri de depozitare sau comercializare a materialului lemnos.
Polițiștii au controlat în total 88 de obiective (dintre care 1 exploatare forestieră). Cu această ocazie au constatat 11 infracţiuni, pentru care sunt cercetate 9 persoane.
De asemenea, poliţiştii au aplicat 295 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 55.800 de lei. Dintre acestea, 47 au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor stabilite prin Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Ca măsură complementară, polițiștii au dispus confiscarea sau indisponibilizarea a 32 de metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 8.000 lei.
Totodată, s-a dispus confiscarea sau indisponibilizarea a 2 ferăstraie mecanice şi a unui atelaj cu tracţiune animală.
Litera Legii

Tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se sancţionează după cum urmează:
a) cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei;
b) cu închisoare de la 6 luni la 4 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este mai mică decât limita prevăzută la lit. a), dar fapta a fost săvârşită de cel puţin două ori în interval de un an, iar valoarea cumulată a prejudiciului produs depăşeşte limita prevăzută la lit. a);
c) cu închisoare de la 2 ani la 6 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei;
d) cu închisoare de la 4 ani la 16 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 50 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei.

În conformitate cu prevederile Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, transportul materialelor lemnoase fără provenienţă legală sau transportul materialelor lemnoase fără avizele de însoţire ori fără documentele comunitare echivalente acestora, prevăzute de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei şi confiscarea materialelor lemnoase în cauză.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button