ActualitateLocal

Mii de elevi, fără părinți


Plecarea părinților la muncă în străinătate a devenit în ultimii ani un fenomen social îndelung analizat și dezbătut. De multe ori s-a desprins concluzia că absența părinților din viața școlarilor reprezintă un factor care generează atât rezultate slabe la învățătură, cât și comportamente necorespunzătoare ale acestora, ajungându-se până la delincvență juvenilă.
Conform informațiilor transmise de Inspectoratul Școlar Judeţean (ISJ) Vaslui, peste 6.500 de copii din județ se află în situația de a avea unul sau ambii părinți plecați să muncească în afara țării. Cifra însumează atât cazurile în care copiii au un singur părinte și acela e plecat, au ambii părinți plecați și locuiesc cu bunicii sau au ambii părinți din care unul e plecat.
Deși nu se poate generaliza, sunt cazuri în care acest aspect produce efecte negative asupra comportamentului școlar sau social al copiilor, dar există și foarte multe excepții.
”E clar că unde un părinte e acasă nu sunt probleme, ci problema e unde ambii sunt plecați și copiii stau cu bunicii. Cele mai grave situații apar unde nu sunt nici ambii bunici. Nu vreau nici să generalizez, nici să etichetez, dar sunt situații în care rezultatele slabe la învățătură, absențele numeroase sau manifestările negative ale elevilor se produc pe fondul absenței unuia sau a ambilor părinți din familie”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui.
Șefa învățământului vasluian a mai precizat că există numeroase cazuri în care absența părinților nu se observă, copiii având o conduită normală.
O elevă din Vaslui care locuiește cu bunicii spune că, deși părinții sunt divorţaţi, cu tata nu păstrează legătura, iar mama lucrează în străinătate, ea se simte motivată să învețe pentru a-și putea construi un viitor mai bun: ”Mama este mereu prezentă în viața mea chiar și de la distanță. Vorbim în fiecare zi, mă întreabă ce am făcut la școală și mă susține în tot ce fac”.
Pe de altă parte sunt și elevi care resimt acut absența părinților și trăiesc un sentiment de abandon.
”Mama, tata și fratele meu sunt toți plecați în Germania. Eu am rămas aici și mă simt foarte singură. Abia aștept să termin școala și să mă duc și eu după ei”, ne-a mărturisit o fată care spune că ar fi vrut să plece chiar înainte de a-și finaliza studiile.
Din cei 56.949 de elevi înscriși în învățământul vasluian, 1.045 de elevi, reprezentând un procent de 1,83 la sută, cresc departe de ambii părinți, aflați la muncă în străinătate. Cei mai mulți sunt din urban, aproape 600 de elevi aflându-se într-o astfel de situație.
”Față de anii școlari trecuți, procentul este în scădere. Cei mai mulți elevi cu ambii părinți aflați la muncă în străinătate sunt de la ciclul gimnaziale, unde 328 de elevi se află în grija bunicilor sau a rudelor. Urmează elevii din clasele primare, 312 copii având părinții la muncă în alte țări europene”, a completat Gabriela Plăcintă.
Alți 5.478 de elevi, reprezentând 9,62 la sută din totalul lor, au mama sau tata plecat(ă) la muncă în străinătate.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button