ActualitateLocal

Descoperirile de la Stațiunea arheologică de la Poienești-Dealul Măgura/Teilor, aduse în prim plan în cadrul unui simpozion

Cercetările arheologice desfășurate pe teritoriul județului Vaslui în ultimii 100 de ani au relevat un bogat patrimoniu de importanță națională și internațională. Unele dintre cele mai importante cercetări arheologice sunt cele desfășurate în situl de la Poienești-Dealul Măgura/Teilor, comuna Poienești, județul Vaslui.

Stațiunea arheologică de la Poienești-Dealul Măgura/Teilor se remarcă prin faptul că aici au fost cercetate sistematic, pentru prima dată în Moldova, necropolele din secolele II-I a. Chr. și din secolul III. p. Chr., motiv pentru care numele stațiunii este folosit pentru desemnarea aspectelor culturale atribuite bastarnilor (cultura Poienești-Lukașevka), precum și carpilor (cultura Poienești-Vârteșcoiu).

În această stațiune au mai fost cercetate: o așezare aparținând culturii Cucuteni (mileniile V-IV a. Chr.), urme de locuire apaținând culturii Noua, de la sfârșitul Epocii Bronzului (secolele XIV-XII a. Chr.), o așezare carpică (a doua jumătate a secolului III p. Chr.) și o așezare gotică (cultura Sântana de Mureș – Cerneahov, secolul IV p. Chr.).

Pentru a marca aceste cercetări arheologice, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui – alături de Consiliul Județean Vaslui – organizează Conferința științifică AUTOHTONI ȘI MIGRATORI ÎN SPAȚIUL EST-CARPATIC ÎN MILENIILE I A. CHR. – I P. CHR..

Evenimentul va avea loc joi, 5 decembrie 2019, începând cu orele 1200, în Sala Multimedia a muzeului.

La această conferință vor participa specialiști din țară și din străinătate și vor fi susținute comunicări legate de specificul cultural și arheologic al perioadelor mai sus menționate. Cu această ocazie va fi lansat și volumul Poienești. Necropola din secolele II-III, semnat de către dr. Daniel Spânu, de la Institutul de Arheologie „V. Pârvan” din București.

Organizatorii acestei manifestări științifice sunt Ramona Mocanu, director al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, și Ciprian Lazanu, specialist în cadrul instituției muzeale.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button