ActualitateLocal

Comunicat de presǎ privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”, pentru anul 2018


În data de 4 ianuarie 2018 a fost publicată, în Monitorul Oficial nr. 8, Hotărârea nr. 943 / 2017 din 20 decembrie 2017 privind aprobarea schemei de “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”, pentru anul 2018 şi este destinată producătorilor de tomate în spaţii protejate (sere,solarii).
Programul se adresează producătorilor agricoli atât persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 valabil până la data plăţii ajutorului de minimis; persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016 cât şi persoanelor juridice.
Valoarea sprijinului financiar al programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate care se acordă beneficiarilor este de 13.797,9 lei / beneficiar / an si reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro / beneficiar / an, la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 29 septembrie 2017.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de 183.000 mii lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei 40.000 mii euro, şi se asigură din bugetul pe anul 2018 repartizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil; să obţină o producţie de minimum 2 kg tomate/mp; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate în anul de cerere; să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative privind comercializarea producţiei: bon fiscal / facture / fila / filele din carnetul de comercializare.
Pentru obţinerea sprijinului, solicitanţii atât înregistraţi în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate cât şi verificaţi vor avea obligaţia să depună la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Vaslui documente justificative care să ateste comercializarea producţiei de tomate obţinute din spaţiile protejate, până la data de 27 decembrie 2018 inclusiv.
Pentru anul 2018, valorificarea producţiei de tomate se va efectua în perioadele 01 ianuarie – 31 mai inclusiv şi/sau 01 noiembrie – 20 decembrie inclusiv.
Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă, pe durata Programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate, în anul 2018.
Producătorii agricoli înscrişi în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate, care comercializează tomatele în spaţii de vânzare precum pieţe agroalimentare, târguri şi pieţe ambulante, vor purta elemente de identificare, distribuite in mod gratuit de catre reprezentantii Direcţiei pentru Agriculturǎ Judeţeană Vaslui, imprimate cu inscripţii autorizate care permit identificarea produselor din spaţiile protejate (sere / solarii). Prin acest element de identificare consumatorul este informat corect de provenienţa mărfii şi, totodată, se asigură creşterea credibilităţii produselor legumicole din judeţul Vaslui.
,, Începând cu data de 05.01.2018, la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Vaslui, atât producătorii agricoli care au fost înscrişi în Programul de tomate din 2017 cât şi acei potenţiali beneficiari interesaţi au posibilitatea de a depune câte o cerere de înscriere pentru a beneficia de înregistrarea în Registrul unic al Programului de susţinere a produsului în spaţii protejate 2018.”
Reamintim faptul că, în anul 2017, la nivelul judeţului Vaslui 48 de legumicultori au îndeplinit condiţiile de eligibilitate şi au beneficiat de încasarea ajutorului de minimis, aceştia fiind constituiţi astfel: 31 persoane fizice cu atestat de producător, emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, 13 întreprinderi individuale constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice, 3 societăţi comerciale şi o persoană fizică autorizată.
Suma totală încasată de către producătorii agricoli eligibili pentru programul de susţinere a produsului tomate 2017 în spatii protejate a fost de 647.107,20 lei.
Pe parcursul anului 2017, legumicultorii din judet au comercializat, în pieţele vasluiene şi în cele limitrofe, o cantitate totală de 109.384,07 kg de tomate de pe o suprafaţă totală de cultură tomate în solarii de 56.621,74 mp .
Prin acordarea ajutorului de minimis se urmărește obținerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piaţa europeană, precum și o eficiență economică în realizarea și valorificarea acestora. De asemenea, ajutorul va contribui la creșterea și stabilizarea cantitativă și calitativă a producțiilor de materii prime, la echilibrarea balanței veniturilor și cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reașeze într-o poziție mai stabilă și mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri.

Related Articles

Back to top button