ActualitateLocal

Avocaţii protestează: au de recuperat aproximativ 600.000 de lei pentru activitatea din oficiu în cauze penale

Avocaţii vasluieni au de recuperat, de la Ministerul Public, pentru activitatea prestată din oficiu în cauze penale, aproximativ 600.000 de lei, plăţi care nu au mai fost făcute din luna februarie a acestui an.

Conducerea Baroului Vaslui a criticat, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că Ministerul Public întârzie de cel puţin opt luni plata.

“Bugetul Ministerului Public este subdimensionat, cunoaştem acest aspect, însă, pe de altă parte, cred că orice muncă prestată trebuie plătită după ce aceasta este finalizată. De altfel, în protocolul pe care îl avem încheiat, plata ar trebui să se facă într-un termen de 60 de zile, iar acest lucru nu se respectă. (…) Pe acest considerent, nu putem să nu înţelegem colegii care prestează activităţi avocaţiale din oficiu pe o perioadă foarte lungă şi sunt din acest punct de vedere ignoraţi de către autorităţi şi nu sunt plătiţi la timp pentru munca prestată. (…) La noi, avocatul nu este salariat, el câştigă strict din onorariile pe care le primeşte din partea clienţilor pe are îi reprezintă şi o mare parte din avocaţii din Baroul Vaslui câştigă banii din aceste oficii. O parte dintre ei sunt chiar dependenţi de aceste venituri, nu au prea multe câştiguri din onorarii sau angajamente. Acest lucru este deosebit de important pentru corpul profesional al avocaţilor. Problema aceasta nu este numai în judeţul Vaslui şi la nivelul Baroului Vaslui, este o problemă generalizată în ceea ce priveşte banii care trebuie să vină pe urmărirea penală din partea Ministerului Public. În ceea ce priveşte Ministerul Justiţiei, până la acest moment au avut fonduri suficiente, un buget clar şi bine dimensionat şi au achitat fiecare oficiu până în luna septembrie, la timp”, a declarat decanul Baroului Vaslui, av. Marian Şenchiu.

Reprezentanţii Baroului Vaslui au vorbit şi despre numărul insuficient al magistraţilor din instanţe raportat la numărul foarte mare de dosare. Aceştia şi-au manifestat dezacordul faţă de preschimbarea pe cale administrativă a unor termene de judecată şi faţă de stabilirea de către judecători a unor termene de judecată la intervale îndelungate, afirmând că aceste lucruri îi nemulţumesc pe cetăţeni, dar şi pe avocaţi, care trebuie să dea explicaţii deoarece sunt cei care interacţionează în mod direct cu clienţii.

Corpul profesional al avocaţilor din judeţul Vaslui reclamă, de asemenea, faptul că se amână de foarte multe ori pronunţarea în dosare, avocaţii avertizând că sistemul de justiţie din România este în pragul blocajului. Conducerea Baroului Vaslui susţine că o soluţie ar fi aceea ca avocaţii cu vechime să poată intra în sistemul judiciar, astfel încât să fie completată schema la nivelul instanţelor.

“Faptul că se aduc magistraţi la 20 şi ceva de ani nu înseamnă nimic pentru deblocarea sistemului, pentru că, într-un final, contează experienţa de viaţă, experienţa profesională. Ca avocat, acumulezi experienţă pentru absolut toate domeniile. Poţi să te duci şi în Parchet, poţi să te duci cu uşurinţă şi la instanţă şi poţi face faţă inclusiv unui volum de muncă mai mare, pentru că, manageriind sute de dosare anual, evident că ai posibilitatea mult mai facilă de a sta pe o şedinţă şi cu 60 – 100 de dosare. Înainte exista, într-adevăr, o reală colaborare între magistraţi şi avocaţi, acum s-a creat un soi de ierarhie, chiar dacă nu ne-o spun direct, noi o vedem, ştim din maniera în care se comportă atât faţă de noi, cât şi faţă de justiţiabili în sală. Înainte erau luaţi magistraţi din rândul avocaţilor cu vechime şi erau perioade frumoase în magistratură când lucrurile mergeau, nu eram aproape de colaps cum suntem acum”, a precizat consilierul în cadrul Baroului Vaslui, av. Elena Zăpodeanu.

Conducerea Baroului Vaslui contestă, totodată, recentul proiect de lege privind modificările fiscale care privesc profesiile liberale, care ar împovăra din punct de vedere fiscal această categorie profesională şi ar putea determina eventuale măriri ale preţurilor onorariilor practicate de avocaţi.

Conducerea Baroului Vaslui a avut discuţii cu reprezentanţii principalelor instanţe din judeţ, cărora le-au adus la cunoştinţă problemele cu care se confruntă. În ciuda nemulţumirilor pe care le au, avocaţii din Vaslui nu au întrerupt activitatea şi au intrat alături de clienţii pe care îi reprezintă în faţa instanţelor, continuând şi munca prestată din oficiu.

Din Baroul Vaslui fac parte 147 de avocaţi definitivi şi doi avocaţi stagiari, dintre aceştia aproximativ 70 efectuând şi activităţi din oficiu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button