ActualitateLocal

Acțiuni ale polițiștilor vasluieni pentru prevenirea consumului și abuzului de droguri în rândul tinerilor

În săptămâna 11-15 Decembrie 2023, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară au desfășurat activități de informare și educativ-preventive la Colegiul Naţional “Gh. Roşca Codreanu” Bârlad, Școala Profesionala Specială “Sfânta Ecaterina” Huși și Școala Gimnazială „Ştefan Cel Mare” Micleşti, în vederea creșterii gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate consumului de droguri și substanțe psihoactive, precum și utillizării articolelor pirotehnice.

Contextul ultimilor ani și a situației pandemice reflectă o situație avansată a consumului de droguri legale și, implicit, dependența față de acestea. Odată cu această creștere, tinerii au devenit din ce în ce mai atrași de consumul  de substanțe psihoactive (droguri ilegale) cu efecte psihotrope, halucinogene, psihedelice sau etnobotanice, substanțe la fel de periculoase.

În cadrul activităților desfășurate în perioada 11-15 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanții polițiilor Municipiului Vaslui și orașului Huși și în colaborare cu reprezentantul Colegiului Psihologilor din România, președintele filialei Vaslui, Coman Cristina, au purtat discuții cu elevii și cadrele didactice de la Colegiul Naţional “Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad, Școala Profesională Specială “Sfânta Ecaterina” Huși și Școala Gimnazială „Ştefan Cel Mare” Micleşti, referitor la factorii de risc, cauzele individuale și efectele consumului de substanțe psihoactive, precum și modul în care pot fi evitate și combătute astfel de  situații. Totodată, reprezentanții Poliției au mai comunicat informații despre conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește deținerea și utilizarea articolelor pirotehnice, fiind instruiți 204 elevi și 24 de cadre didactice.

Tinerii participanți la activități au aflat că toxicomania, ca urmare a consumului,  produce consecințe în toate sferele de funcționalitate ale minorului, iar unele dintre cele mai prezente sunt cele psiho-sociale (probleme de comportament şi declin în performanţa şcolară, fragilitate psihică, răspunsuri emoționale în dezacord cu situația, confuzie și deteriorare intelectuale, irascibilitate, depresie severă, anxietate generalizată  sau tulburările psihotice). Consumul poate avea ca efect chiar și pierderea de vieți omenești.

Printre cei mai mulți factori care contribuie la consumul și abuzul de droguri în rândul adolescenților se regăsesc personalitatea adolescentului, interacțiunile din familie și relaționarea adolescentului cu ceilalți colegi.

Pe durata desfășurării activităților, polițiștii au interacționat cu elevii prezenți și au făcut recomandări punctuale, care trebuie cunoscute şi aplicate pentru amplificarea climatului educațional pozitiv. Informarea elevilor implicați s-a realizat într-un mod interactiv, fiind folosit un limbaj adecvat vârstei, mecanismelor cognitive și caracteristicilor psiho-individuale ale acestora.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button