În săptămâna 10-14 februarie 2025, un grup de cinci elevi de la Școala Gimnazială „Constantin Parfene” Vaslui, însoțit de prof. Nane Daniela Crizantema, împreună cu prof. Alexa Elena, care a fost implicată într-o activitate de job shadowing, au participat la un schimb de experiență la Centro de Ensenanzar Greguerias SCA din localitatea Fernan Nunez, regiunea Andaluzia, Spania.
Mobilitatea de grup de elevi și de job shadowing au avut loc în cadrul parteneriatului Erasmus+ de Acreditare al școlii, 2024-1-RO01-KA121-SCH-000227899, finanţat din fondurile Uniunii Europene. Elevii care au participat la mobilitate sunt: Nica Bogdan, clasa a VII-a A, Bordeianu Teodora, clasa a VII-a A, Păun Adelina, clasa a VI-a A, Bărbulescu Eliza, clasa a VI-a B, Agafiței Victor, clasa a VI-a B.


Sub sloganul ”The Future is Now”, programul realizat în această săptămână de învățare de către școala gazdă, Centro de Ensenanzar Greguerias SCA, a urmărit dezvoltarea la elevi a abilităților de utilizare a noilor tehnologii în viața cotidiană (programarea și utilizarea Microbit în măsurarea temperaturii și a umidității solului, proiectarea unei brățări și realizarea acesteia la o imprimantă 3D), de dezvoltare a competențelor de comunicare în limba engleză.
Elevii au învățat mai multe despre problemele de mediu, climă și durabilitate în cadrul vizitei la Institutul pentru agricultura sustenabilă și în timpul workshopului de grădinărit în care au studiat diferite plante, au pregătit semințele pentru plantare, au realizat o grădină verticală și au ajutat la confecționarea unei sere, în formă de dom, ce va fi folosită pentru cultivarea legumelor și a plantelor aromatice în grădina școlii.
„Lucrând în echipe, colaborând în rezolvarea sarcinilor, elevii români și spanioli au interacționat permanent, s-au cunoscut reciproc, au petrecut mult timp împreună, s-au împrietenit. Fiind cazați în familii, elevii au putut observa stilul de viață, obiceiuri specifice, au descoperit și au gustat mâncăruri tradiționale, au petrecut timpul liber alături de membrii familiei gazdă”, a declarat prof. Daniela Nane Daniela.


Elevii au învățat despre cultura, istoria, civilizația și arta spaniolă ca urmare a vizitelor educaționale realizate la Muzeul Picasso din Malaga, Alhambra, Granada, Cordoba, Fernan Nunez, au aflat mai multe despre valorile europene, Uniunea Europeană și programul Erasmus + care le-a facilitat această experiență.
Impresiile celor cinci elevi pe care le redăm mai jos confirmă faptul că acest schimb de experiență a fost un real succes:
Această mobilitate a fost interesantă, distractivă și educativă! Am vizitat multe locuri deosebite și am învățat multe despre plante, sisteme de fertilizare și natură! (Agafiței Victor)
A fost o experiență de neuitat. Am învățat multe lucruri pe parcursul săptămânii, cum ar fi programarea unei plăcuțe Micro sau cum să dansăm flamenco. Copiii au fost foarte drăguți, politicoși și educați cu noi, simțindu-ne ca acasă. Abia aștept să mă întorc cu o altă ocazie în Spania, în Fernan Nunez. (Nica Bogdan)
Această mobilitate în Spania a fost o experiență minunată, plină de momente de neuitat! Am descoperit multe aspecte interesante despre cultură, istorie și tehnologie, iar fiecare zi a fost o aventură. Gazdele noastre au fost foarte primitoare, iar familiile la care am stat ne-au făcut să ne simțim ca acasă. Elevii spanioli au fost prietenoși și deschiși, iar școala lor mi s-a părut un loc cald și plin de energie.
Mi-ar plăcea să mă întorc în Spania și să trăiesc din nou această aventură! (Păun Adelina)
Pentru mine a fost prima dată când am participat la un astfel de proiect și cu siguranță nu voi uita niciodată această experiență. Să fiu într-o altă țară, fără părinții mei, m -a făcut mai responsabilă, dar și mai extrovertită. Acest lucru nu putea fi posibil fără niște oameni deosebiți în jurul meu, care au făcut ca timpul petrecut în Spania să fie un timp de calitate.
A fost o onoare pentru mine să fiu parte a acestui proiect, să îmi fac noi prieteni, dar să îmi și creez amintiri unice, ceea ce mă face să- mi doresc sa mă întorc, dar și să mai particip la alte astfel de proiecte. (Bordeianu Teodora)
Participarea la acest proiect a fost o experiență deosebită cu multe momente memorabile! Am rămas foarte impresionată de istoria spaniolilor! Mi-au plăcut foarte mult muzeul Picasso și catedralele! În ultima zi, am avut o cină festivă împreună cu familiile, profesorii și elevii! Am încercat mâncare tradițională din Spania! A fost o experiență minunată și sunt bucuroasă că toți ne-au primit foarte frumos! (Bărbulescu Eliza)


Activitatea de job shadowing care s-a derulat pe parcursul aceleiași săptămâni a avut ca scop îmbunătățirea competențelor privitoare la strategii flexibile de învățare și de individualizare a învățării la elevi.
A urmărit dezvoltarea abilităților de înțelegere a diversității și valorizarea acesteia. Doamna profesoară Alexa Elena s-a implicat în derularea activităților, a cunoscut îndeaproape grupul de elevi spanioli care a găzduit elevii noștri, a ajutat la crearea comunicării dintre elevi, punând accent pe interculturalitate. De asemenea, a urmărit metodele prin care s-au derulat activitățile de învățare a programării și a utilizării Microbit.
A participat la workshopul de grădinărit, care a implicat analiza solului, a temperaturii, realizarea compostului pentru pregătirea răsadului. Activitatea dedicată plantelor s-a desfășurat după vizita de învățare de la Institutul de Agricultură Sustenabilă Cordoba, în care s-a pus accentul pe cunoașterea, protejarea ecosistemului prin acțiuni sustenabile asupra acestuia.
Activitățile variate, pe teme de actualitate-robotică și dezvoltare sustenabilă-, susțin ideea de bază a proiectului, The Future is Now.

