Singura biserică medievală rămasă funcțională din județ se regăsește la Tatomirești

Singura biserică medievală rămasă funcțională din județ se regăsește la Tatomirești

În localitatea Tatomirești din comuna Rebricea se regăsește singura biserică medievală din județ. Este declarată monument istoric, fiind construită din piatră în anul 1792, ctitor fiind boierul Arghire Cuza.

Însemnări legate de ctitor se regăsesc pe cărțile de cult donate de boier din anul 1823.

Actul de ctitorie este confirmat și de inscripția de pe piatra de mormânt a ctitorilor, aflată în pronaos: „a me bisărică, ce am zidit-o în satul meu Tatomirești, undi se prăznuiește hramul Adormirea Maicii Domnului…”.

Monumentul prezintă un plan triconc, intrare vest, fundație și pereți portanți din piatră de râu, învelitoare din șindrilă, pardoseli și tâmplărie de lemn, fenonerie de epocă, sistem de boltire: pronaos și naos-calotă teșită, abside laterale-semicalote, altar-semicalotă sprijinită pe un arc dublou.

Clopotnița de lemn, detașată, situată în partea de nord-vest a bisericii, a fost construită între anii 1935-1939.

Cutremurul din anul 1940 a afectat grav structura de rezistență a edificiului. Preotul Constantin Burduja (1911-2014), numit paroh, fost deținut politic, a găsit lăcașul într-o avansată stare de degradare.

În anul 1955 a început să strângă fonduri de la enoriași pentru repararea întregului ansamblu bisericesc. Comisia Monumentelor Istorice a aprobat doar refacerea acoperișului din șindrilă, lucrare executată de meșterul V. Moraru din Războieni-Țibănești, iar crucile de pe biserică de un meșter tinichigiu din satul Țibana-Iași.

Biserica a fost consolidată de meșterul Gându, iar repararea zidurilor de către N. Păltiniș.

A fost curățită și vernisată din nou catapeteasma de către „pictorița” Carp Tinca din Todirești. În urma finalizării lucrărilor, lăcașul a fost sfințit în ziua de 21 noiembrie 1960.

Monumentul a fost avariat și de seismele din 1977 și 1990, care au afectat din nou structura de rezistență a acestuia, prezentând fisuri la arcul dublou dintre naos și pronaos și la calotele de pe absidele laterale, în această stare de conservare aflându-se și astăzi. În anul 1996 a fost schimbată șindrila de pe acoperiș, prin strădania preotului paroh C. Buzdugan.

Restaurarea monumentului depășește posibilitățile financiare ale comunității, care mai numără 205 suflete, conform recensământului din 2021.

Reprezentanții Primăriei Rebricea caută surse de finanțare pentru intervenția urgentă, astfel încât singura biserică medievală din județ rămasă în picioare să fie restaurată și introdusă într-un circuit turistic.

Satul Tatomirești se regăsește la 30 km de nord-vest de municipiul Vaslui, pe DC 136 din DJ 248, la aproximativ 5 km de gara CFR Rebricea, fiind atestat documentar la 9 ianuarie 1487, când Ștefan cel Mare îl înzestra pe boerul Dragotă cu „jumătate din satul Tatomirești pe Rebricea…partea de gios”, cumpărată cu 50 de zloți tătărăști.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *