ActualitateLocal

Ora de net

Ora de net_1
Ora de net este un program european unic, coordonat la nivel national de Organizația „Salvati Copiii” prin care se promovează siguranța pe internet pentru copii și adolescenți.
În cadrul acestui program, Poliția Română desfășoară activități de informare, prevenire și promovare a principiilor unui internet mai sigur. Acest program este necesar deoarece cu cât tinerii explorează mai mult internetul și îl folosesc pentru activități mai diverse, cu atât cresc și riscurile la care se expun conștient sau mai puțin conștient.
Polițiștii recomandă folosirea unor metode non-formale prin care tinerii să fie invitați să identifice și să înțeleagă implicațiile și efectele comportamentelor pe termen scurt, mediu și lung, asupra propriei persoane și asupra celorlalți.
O astfel de activitate a avut loc în municipiul Huși, unde polițiștii Compartimentului de Analiza și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui si specialiști ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui s-au întâlnit cu elevii Liceului Teoretic „Cuza Voda” și Școlii Gimnaziale nr. 1 „Mihail Sadoveanu”.
Polițiștii au arătat beneficiile interacțiunii cu mediul on-line pentru adolescenți cum ar fi: posibilitatea de informare și de filtrare a căutărilor, stimularea gândirii strategice, păstrarea unor contacte apropiate cu colegii, prietenii și membrii familiei prin distribuirea de conținut text, foto sau video.
Au fost exemplificate și riscurile asociate activităților tipice pentru această vârstă: depedența, furtul de date personale, hărțuirea în mediul on-line, contactul cu persoane necunoscute, încălcarea drepturilor de autor și în special, pericolele generate de conectare la internet a telefoanelor mobile inteligente care permit distribuirea instantă a propriei imagini pe internet asupra cărora tinerii nu mai au control.Aceste imagini pot fi distribuite, salvate sau modificate de alte persoane și rămân în istoricul disponbil on-line al fiecărui utilizator, indiferent de voința lor.

Adolescenții au fost informați ca în situația în care întâmpină probleme pe internet sau au probleme legate de folosirea tehnologiei, să contacteze reprezentanții Organizației Salvați Copiii la numărul de telefon 031-80 80 000 (număr apelabil gratuit în Digi Tel și Digi Mobil, zilnic, între orele 10 si 17) sau la adresa de e-mail: ajutor@oradenet.ro.

Polițiștii au adresat și recomandări elevilor pentru ca aceștia să fie protejați de pericolele lumii virtuale, din care amintim:
• Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta, cum ar fi: numele, vârsta, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care înveţi; dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţă-ţi imediat părinţi, căci este foarte probabil ca aceştia să aibă intenţii necurate;
• Comunică parola de la e-mail-ul tău doar părinţilor; dacă vei transmite această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise;
• Dacă vrei să te întâlneşti în mod real cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii pentru a te însoţi, preferabil într-un loc public;
• Evită să postezi pe Internet fotografii cu tine sau cu familia ta; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la îndemâna oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi;
• Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate; de asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată;
• Fii atent cu programele sau jocurile gratuite pe care le descarci de pe Internet! Ele pot conţine viruşi sau programe spyware sau te pot direcţiona către site-uri cu conţinut ilegal!
• Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă; poţi oricând să îi scoţi de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button