ActualitateLocal

Suspiciune de pestă porcină africană la porci domestici

La solicitarea DSVSA Vaslui, prefectul Mircea Gologan a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Vaslui, care a aprobat Programul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane.

Pe 26 decembrie, proprietarul unei exploatatii izolate din localitatea Salcioara, Comuna Banca a informat telefonic medicul veterinar oficial ca pe data de 25 decembrie a gasit doi porci morti, iar in cursul zilei de 26 decembrie au mai murit 3 capete.

O echipă a DSVSA Vaslui s-a deplasat imediat în exploatație, ocazie cu care s-au recoltat cadavrele animalelor moarte, care au fost afluite la Labotatorul Sanitar Veterinar (LSVSA) Vaslui, unde s-a efectuat examenul morfopatolgic si recoltarea probelor de organe și țesuturi, ce au fost transmise in regim de urgenta la LSVSA Iași în vederea identificării genomului virusului pestei porcine africane.

LSVSA Iasi a emis Buletinul de Analiza numarul 15316/27.12.2019 cu rezultat pozitiv in ceea ce priveste identificarea genomului virusului pestei porcine africane.

”Animalele aparținand proprietarului din localitatea Sălcioara, comuna Banca, localitate care nu se află in zona afectată unui caz de pestă porcină africană la mistret, sau în zona de restricție a unui focar de pestă porcină africană la porcul domestic. Înainte de moarte animalele au prezentat semne clinice de boală si anume: stare generală modificată, subfebrilă, apetit capricios, decubit prelungit,  abatere, inapetentă, semne care nu pot exclude forme atipice de pestă porcină africană. In Baza Nationala de Date exista inregistrate 91 suine, iar in exploatatia situata in comuna Banca conform Anchetei epidemiologice la data de 26.12.2019  s-au identificat un numar de 33 suine din care 5 morti, 12 adulti, 8 de 2-6 luni , 8 sub 1 luna, restul fiind sacrificate in exploatatie si comercializate fara documente. Din ancheta reiese ca  un numar de 13 suine au fost mutate fara documente in perioada 15-20.12.2019 in localitatea Horoiata, comuna Bogdanesti la locuinta proprietarului. Exploatatiile au fost puse sub restrictii sanitara veterinara, au fost dispuse masuri privind miscarea suinelor. A fost dispusa incepererea unei anchete epidemiologice care este in curs de desfasurare, propietarul a fost sanctionat contraventional cu amenda in cuantum de 3600 lei pentru nerespectarea legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor”, au declarat reprezentanții DSVSA Vaslui.

Pana la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, in cazul suspiciunii de boala au fost intreprinse urmatoarele masuri:

In vederea prevenirii raspandirii virusului pestei porcine africane s-a recurs la uciderea imediata a unui numar de 28 suine din exploatatia aflata in localitatea Salcioara, comuna Banca, cat si a unui numar de 13 suine aflate in localitatea Horoiata, comuna Bogdanesti. Cu sprijinul UAT Banca si Bogdanesti s-a recurs la neutralizarea cadavrelor prin metoda alternativa.

S-au instituit 2 filtre dupa cum urmeaza:

Filtrul nr.1 – la intrarea in localitatea Horoiata, comuna Bogdanesti, pe DJ 245 D, asigurat de catre reprezentanti ai Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, Inspectoratului Judetean de Jandarmi Vaslui, DSVSA Vaslui, Unitatea Locala de Sprijin Bogdanesti, reprezentanti ai drumurilor judetene;

Filtrul nr.2 – la iesirea din localitatea  Horoiata, comuna Bogdanesti spre localitatea Untesti asigurat de catre reprezentanti ai Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, Inspectoratului Judetean de Jandarmi Vaslui, DSVSA Vaslui, Unitatea Locala de Sprijin Bogdanesti, reprezentanti ai drumurilor judetene;

– Circulaţia persoanelor înspre sau dinspre exploataţie să fie supusă unei autorizaţii scrise din partea autorităţii competente;

– Intrarea sau ieșirea vehiculelor înspre sau dinspre exploataţie să fie supusă unei autorizaţii scrise a autorităţii competente;

– Utilizarea mijloacelor corespunzătoare de dezinfecţie la intrările și ieșirile clădirilor ce adăpostesc porcii și ale exploataţiei însași; orice persoană care intră sau iese din exploataţiile de porci trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul propagării virusului pestei porcine africane. De asemenea, toate mijloacele de transport trebuie să fie dezinfectate minuţios înainte de a ieși din exploataţie;

– Un poster/avertizare cu textul: „Intrarea interzisă, suspiciune pesta porcină africană” se va amplasa de către autoritatea competentă locală la intrarea în exploataţie, într-un loc căt mai vizibil și să fie colorat cât mai intens.

– Autoritatea competentă locală (medicul veterinar de liberă practică împuternicit) va afișa în localitatea în care apare suspiciunea, informări pentru crescătorii de porcine asupra caracteristicilor și simptomatologiei PPA și un rezumat informativ despre modul de combatere a acesteia (politica de eradicare, de compensare etc.). Astfel de informări se pot afișa la panoul Consiliului Local sau în locuri publice cu vizibilitate maximă, ori se vor da comunicate repetate în mass media locală.

–  O zonă de control temporar poate fi stabilită în jurul exploataţiei, în vederea controlării eventualei infecţii. Dimensiunea zonei poate fi diferită, în functie de epidemiologia bolii și de riscul apreciat de către autoritatea veterinară teritorială.

–  În vederea informării cetăţenilor cu privire la suspiciunea/confirmarea pestei porcine pe teritoriul unei localităţi, Primăria locală emite dispoziţii de înștiinţare și informare a cetăţenilor privind măsurile ce trebuie luate pentru limitarea răspandirii bolii. Acest tip de dispoziţie se afisează în locuri publice, cât mai vizibil, pentru a putea fi citite de cât mai mulţi cetăţeni.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button